IN SO ŠLI – VALETA 2024 NA OŠ STIČNA

prikazana slika

V petek, 14. 6. 2024 so se učenci OŠ Stična in učenci OŠ Stična, podružnična šola Višnja Gora poslovili od osnovnošolskega izobraževanja.
Na OŠ Stična smo imeli dve valeti. Prva je bila ob 17.00 uri v telovadnici na PŠ Višnja Gora, kjer sta osnovnošolsko izobraževanje zaključila dva razreda, skupaj 38 učenk in učencev, druga pa ob 19.30 uri v šolski telovadnici matične šole, kjer so se predstavili štirje oddelki in 85 učenk in učencev. Osnovno šolo je zaključila tudi ena učenka OŠPP NIS, ki je prav tako sodelovala na valeti.
Najprej so se učenke in učenci PŠ Višnja Gora predstavili staršem, učiteljem in ostalim obiskovalcem. Zvezde večera so bili »devetarji« PŠ Višnja Gora. Predstavili so se z glasbo, plesom, gimnastičnim nastopom, recitacijo, himno zvezdnikov 9. razreda in zaključili z Višnjegorsko himno. Gledalci so bili navdušeni.
Devetošolke in devetošolci matične šole so se predstavili z letnimi časi in 366 dni v 9. razredu, ki ima poseben pomen – teh 366 dni , ki so jih »devetarji« skupaj preživeli v devetem razredu. Vsak dan je bil delček mozaika, ki je oblikoval zadnje leto v osnovni šoli.
Prvi šolski dan v devetem razredu je bil kot prva stran knjige, polna belih listov, ki so jih »devetarji« z radovednostjo začeli polniti. Jesen je prinesla prve izzive. Učne snovi so postale zahtevnejše, vendar so z vztrajnostjo in medsebojno pomočjo premagali vse ovire.
Zima je prinesla trenutke, ko so se »devetarji« še bolj povezali. Skupni trenutki smeha in zabave so jih še bolj združili in prav ti trenutki bodo ostali v njihovih srcih za vedno.
S pomladjo so začeli razmišljati o prihodnosti, o srednjih šolah in novih izzivih, ki jih čakajo. Kljub temu so uživali v vsakem trenutku, ki so jih preživeli skupaj. Zadnji skupni šolski izleti so bili čustveni in nepozabni.
Pogled nazaj jim prinaša občutek ponosa in hvaležnosti. Skupaj so rasli, se učili in postajali boljši ljudje. Vsak izmed »devetarjev« je prispeval v mozaik k tej čudoviti zgodbi.
Večer so vsi štirje razredi zaključili na odru ob prepevanju pesmi.
Vsaka generacija, ki zaključuje osnovno šolo, je nekaj posebnega. Tudi ta ni bila izjema.

V celi generaciji je bilo kar 41 zlatih bralcev:

  • 9. a: Julija Cunja, Domen Dremelj, Anže Kastelic, Tjaš Kuhelj, Lia Kutnar, Neža Lavrič, Nik Milavec, Enej Perpar, Beatrice Turk in Noemi Zalaznik.
  • 9. b: Liam Lalić, Nika Lampret, Špela Kastelic, Pia Kovačič in Maks Moretti.
  • 9. c: Liam Globokar, Nejc Gomišček, Inja Lupše in Anja Volkar.
  • 9. d: Tisa Benčan, Tilen Borin, Nika Gamberger, Bine Jurečič, Ula Kuhelj Blatnik, Ivana Milena Lekše, Filip Marn, Zoya Švarc in Žan Štepic.
  • 9. a VG: Miha Brčan, Ronja Glažar Tamše in Lina Tabaković.
  • 9. b VG: Tim Grm, Lina Hribar, Ela Martini, Gašper Možina, Izak Mušič, Zoja Palčič, Andraž Vasle, Jurij Virant, Urh Virant in Vid Virant.

Knjižno darilo jim je podarilo Društvo Bralna značka Slovenije pri ZPMS saj želijo s knjigami obdariti najboljše bralce iz vse Slovenije in zamejstva, ki so vsa osnovnošolska leta brali za bralno značko.
Prejeli so knjigo Mali črv Oto Lovra Matiča z ilustracijami Tomaža Lavriča.
Najuspešnejša športnica šole je postala Zoya Švarc iz 9. d razreda. Najuspešnejši športnik devetih razredov je postal Luka Zajc Mustedanagić iz 9. d razreda.

Skrajšan posnetek valete na matični šoli
Skrajšan posnetek valete na PŠ Višnja Gora

Najuspešnejša športnika v Višnji Gori sta: Nina Kostanjevec in Urh Virant – oba iz 9. b VG.
Priznanje za večletno prizadevno delo v oddelčni skupnosti – gre za tiste učence, ki so bili mnogokrat pripravljeni priskočiti na pomoč drugim, usklajevati življenje oddelka, pomagati pri organizaciji dogodkov…S svojim znanjem in pristopom so bili tiste svetle točke v razredu na katere se je bilo vedno možno zanesti. To so bili: Beatrice Turk 9. a, Julija Cunja 9. a, Ula Batis 9. a, Pia Kovačič 9. b, Nika Lampret 9. b, Nastja Vodušek Lavrič 9. c, Anja Volkar 9. c, Tisa Benčan, 9. d, Zoya Švarc 9. d, Meta Kastelic 9. a VG, Miha Brčan 9. a VG, Ronja Glažar Tamše 9. a VG, Nina Kostanjevec 9. b VG, Zoja Palčič 9. b VG in Urh Virant 9. b VG.
Podeljena so bila tudi priznanja za nesebično pomoč – priznanja so prejeli: Špela Kastelic 9. b – za nesebično nudenje pomoči, Liam Lalić 9. b – za večletno samoiniciativno pomoč ob številnih priložnostih, Ruben Mulh 9. b – pred leti smo izvedli vrhunsko prireditev na kateri je Ruben odigral pomembno vlogo. V spomin in hvaležnost na tisti čas, pa tudi za nesebično pomoč v Londonu je Ruben prejel priznanje.
Naj naravoslovec OŠ Stična je Jurij Virant 9. b VG, ki ima 2 zlati priznanji iz fizike (8. + 9. razred) in 1 srebrno priznanje iz kemije (8. razred).
Prav tako je najuspešnejši učenec po številu osvojenih priznanj na celi OŠ Stična.
Jurij Virant je v zadnji triadi osvojil 4 srebrna priznanja na tekmovanjih iz razvedrilne matematike, Preglovo priznanje na tekmovanju iz kemije, Vegovi priznanji na tekmovanju iz matematike in 3 zlata priznanja na tekmovanjih za Stefanovo priznanje na tekmovanjih iz fizike in zlato priznanje na tekmovanju Mladi bober.
Jurij je v letošnjem šolskem letu dobil zlato priznanje iz fizike in zaradi 100 % dosežka na tekmovanju je prejel povabilo na priprave za 21. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado IJSO 2024, ki bo potekala konec decembra 2024 v Bukarešti v Romuniji. Želimo mu, da bo uspešno prestal priprave in se uvrstil v slovensko ekipo.
Prve priprave na olimpijado so že potekale od srede, 12. junija, do srede, 19. junija 2024 na fakultetah Univerze v Ljubljani.
Osvojil je tudi priznanje DIAMANTNI KENGURU. Je tudi zlati bralec.
Za konec pa misel ravnatelja gospoda Marjana Potokarja.

»V popolnih odnosih bi težko rasli. Da bi se nekaj naučili, se moramo soočati z nepopolnostmi, s konflikti, z zapleti, bolečinami – te nas največ naučijo. Življenje so številne lekcije in ob njih rast, da bi nekega dne dosegli cilj« Bethune

Ravnatelj se je na valeti zahvalil učiteljem in ostalim delavcem šole za opravljeno delo, prav tako pa staršem za pomoč in dobronamerne sugestije.
Vsem devetošolkam in devetošolcem oz. bodočim dijakom želimo mirne počitnice ter pogumen korak v novo šolsko leto.
V življenju ne pozabite sanjati velikih sanj. Naj vas vaše sanje vodijo in navdihujejo pri vsakem koraku. Bodite zvezde, ki svetijo močno in jasno, ne glede na izzive, s katerimi se boste soočili.


Razredniki:
Primož Slabe, Jaka Keše
Simona Oblak, Andreja Lapanja
Tina Smolej,
Štefka Klemenčič, Simon Stopar.