Nagrajenci OŠ Stična v Salzburgu

V četrtek, 30. maja, smo se učenci OŠ Stična in PŠ Višnja Gora odpravili na nagradni izlet v Salzburg. Ob 4.45 se je avtobus odpravil izpred matične šole do Višnje Gore, kjer je pobral učence podružnične šole. Skupaj smo se odpravili novim dogodivščinam naproti.

Dolgo pot nam je krajšal učitelj Igor Rajner z zanimivimi podatki o vsem, kar nas je zanimalo. Od Beljaka (Villacha) do Salzburga nas je peljala prekrasna avtocesta, polna presenečenj z imenom Turska avtocesta. Imela je prekrasne razglede na obe strani. Gore, hribi, kotline, reke …

Prvi postanek smo imeli v rudniku soli v Halleinu. Oblekli smo posebne obleke in se odpravili v notranjost rudnika. Pot nas je popeljala v njegovo preteklost. Tam smo se tudi dričali po lesenih toboganih in tekmovali v hitrosti spusta. Med ogledom smo tudi prečkali avstrijsko-nemško mejo. Čisto na dnu rudnika pa smo celo poizkusili dve različni vrsti soli, ki so ju izkopali v njem. Vse doživetje nam je popestril prijazen vodič Leon, s katerim smo se učenci in učitelji takoj spoprijateljili. Nato smo se poslovili od rudnika in obiskali keltsko vas ob njem. Po ogledu hiš iz lesa in slame nas je šofer Niko odpeljal do Salzburga, med tem pa smo poslušali podkast učenca Andraža v živo. Govoril nam je o Salzburgu, vmes postavil tudi kakšno vprašanje in popestril pot do mesta.

Ko smo prispeli v Salzburg, smo si med drugim ogledali Mozartov trg, zraven katerega so imeli razstavo oldtimerjev, starih prečudovitih avtov, ki so se razkazovali v soncu. Videli smo tudi najmanjšo hišo v Salzburgu, ki je bila čisto stisnjena med dve večji hiši. Malo smo se sprehodili po Salzburgu in njegovih trgih, po glavni nakupovalni ulici, do dvorca Mirabell, nato pa smo imeli prosti čas. Odpravili smo se po nakupih in pojedli edini resni obrok v dnevu. Večina učencev se je najbolj veselila obiska kavarne Starbucks, zato jih je bilo tam vedno polno.

Prostega časa je bilo hitro konec, počakali smo voznika avtobusa in se odpeljali proti naši prelepi državi Sloveniji. Učenci so na meji povedali lepo misel – Slovenija, od kod lepote tvoje! In tako smo se ob zvoku glasbe in petja odpravili proti domu, kamor smo prispeli pozno zvečer.

Andraž Vasle, 9. VG