REKORDNO ŠTEVILO ZLATIH BRALCEV NA OŠ STIČNA

Jurčičeva domačija je v petek, 17. 5. 2024, na Muljavi gostila zlate bralce ter njihove mentorje in ravnatelje sedmih šol iz občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje. Ta hvalevreden naziv je v letošnjem šolskem letu pridobilo kar 41 učencev OŠ Stična!

Zlati bralci postanejo devetošolci, ki vseh devet let prebirajo knjige za bralno značko. Šole v občinah Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje že nekaj let svojim zlatim bralcem namenijo knjižno nagrado na skupni slovesnosti, ki jo vsako leto organizira ena od šol v navedenih občinah. Letošnjo slovesno podelitev knjižnih nagrad je pripravila Osnovna šola Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični.

Zlate bralce je v kulturnem domu na Muljavi nagovorila mladinska pisateljica Nejka Omahen Šikonja. Prvo knjigo je izdala že v osnovni šoli. V mladinskih romanih najraje piše o najstnikih, ki jih čustveno burno obdobje odraščanja postavlja v situacije odgovornih odločitev.

V njenem zadnjem romanu z naslovom Vihar v meni se zapletajo in razpletajo dogodki devetošolcev, ki se pripravljajo na valeto, zato je bila knjiga pravšnja izbira za obdarovanje letošnje generacije zlatih bralcev. Srečanje s pisateljico je bilo za nagrajence posebno doživetje, njene dobrohotne besede o duhovnem bogastvu bralcev pa zagotovo najboljša motivacija, da bo knjiga njihova stalna življenjska spremljevalka. 

   Po slovesnosti so se devetošolci sprehodili po Jurčičevini in z odlično vodenim ogledom simbolično prehodili tudi življenjsko pot Josipa Jurčiča.   

Mojca Hrvatin