REŠEVALNE ENOTE IN PRVOŠOLCI OŠ STIČNA

V ponedeljek, 22. 4. 2024, smo se vsi prvošolci OŠ Stična zbrali v Gasilskem centru Stična. Tam smo se srečali z gasilci, policisti in reševalci, ki so nam predstavili svoje delo.

Poslušali smo predstavitve posameznih enot, ogledali smo si gasilsko, policijsko in reševalno opremo, pri tem pa seveda aktivno sodelovali, spraševali in se veliko novega naučili.
Pri policistih smo lahko preizkusili alkotest, čelado, lisice in si ogledali, kam zaprejo lumpe, ki jih morajo policisti odpeljati v zapor. Pri policistih konjenikih smo pobožali prava policijska konja in si ogledali njuno opremo, vodnika policijskih službenih psov pa sta nam odgovorila na vsa naša vprašanja. Povedala sta nam, da pse uporabljajo predvsem za odkrivanje prepovedanih drog, pri iskanju pogrešanih oseb in za odkrivanje dokazov na kraju zločina, saj so pasji smrčki boljši od vsakega detektorja.

Obiskali smo tudi domače gasilce. Všeč nam je bilo brizganje z gasilskimi cevmi in preizkušanje naprave za rezanje pločevine. Preizkusili smo tudi opremo, ki jo gasilci uporabljajo na intervencijah in ugotovili, da morajo biti zelo močni, da lahko vse to nosijo.

Reševalec nam je pokazal, kako zgleda reševalno vozilo, kaj vse imajo v njem in nam razložil, za kaj potrebujejo različne pripomočke. Z nami se je pogovoril tudi o tem, kako lahko sami poskrbimo za našo varnost.
Učenci in učiteljice 1. razredov OŠ Stična se iskreno zahvaljujemo policistom Policijske postaje Grosuplje, vodnikoma policijskih službenih psov in policistoma konjenikoma, reševalcema z Reševalne postaje Ljubljana ter gasilcem PGD Stična. Pričarali so nam čudovit, nepozaben in poučen dan. V šolo smo se vrnili polni novih, pozitivnih vtisov.

Učenci in učiteljice 1. razredov OŠ Stična