Na 6. prazgodovinskem dnevu je svečenica dobila žvenkljačo

V soboto, 20. 4. 2024, se je na Viru pri Stični odvijal že šesti prazgodovinski dan, projekt, ki pomaga mladim rodovom spoznavati lokalno kulturno dediščino. Letošnji dan smo naslovili »Po sledeh virske svečenice«.

Čeprav bi se marsikdo spraševal, kaj novega se še da odkriti, nas zgodovina vedno znova preseneča. Gost dogodka je bil Sašo Porenta, ki je predstavil izsledke zadnjih izkopavanj, kateremu smo bili priča že prejšnje leto, ko so se naši učenci lahko preizkusili v izkopavanju in arheološkem poklicu. Čeprav so se arheologi nadejali, da bodo našli več predmetov, je bilo očitno, da so mesto oz. hiše večkrat do temeljev porušili in naredili na istem mestu novo hišo. Tako so na enem mestu odkrili 16 različnih kurišč, kar priča, da je obstajalo 16 različnih predelav mesta oz. hiše na tem mestu. Iz analiz so ugotovili, da je bilo mesto zagotovo večkrat požgano, čemur se ni čuditi, saj so bile hiše lesene, strehe pa iz skodel ali slame. Najbolj je arheologe presenetilo dejstvo, da so kopali po močvirnatih tleh, ki ostaline zelo dobro ohranijo. Arheologi so presenečeni ugotovili, da imajo tla tudi požiralnik. Po nekem deževnem vikendu so pričakovali, da arheološko delo ne bo mogoče zaradi zalitja jame, a o vodi ni bilo ne duha ne sluha. Tako domnevajo, da mora biti pod tlemi jama.

Druga gostja, Petra Stipančić, kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto, je prinesla repliko sceptra oziroma žvenkljače. Učencem je pokazala fotografije izkopanega groba, kjer so poleg sceptra našli tudi zapestnice in lončeno posodo, ki je bila položena k nogam. Pridatki v grobu domnevne svečenice nakazujejo, da je bila pokojnica  pripadnica elite, saj je bil scepter iz brona, ki je podoben zlatu. Vrh veje je bil ovit v bron, iz tega ovoja pa so na verižicah viseli trikotni obeski, ki so zvončkljali. Pomena žvenkljače ne poznamo, zagotovo pa je oseba med nošnjo z njo opozarjala nase.

V delavnicah so učenci izdelovali sulice, loke, ščite in sekire, za svečenico pa obleko, nakit, avbo in žvenkljačo. Šolski novinarji in novinarke so se sprehajali med delavnicami in zapisovali mnenja učencev in učiteljev. Večina učencev je na delavnicah uživala, se nekaj novega naučila, hkrati pa stkala nova prijateljstva. Gostja delavnic je bila tudi lokalna umetnica Damijana Bijek, ki je svoje znanje oblikovanja gline posredovala učencem lončarske delavnice.

Ob 11. uri se je začela kratka slovesnost ob odprtju razstave o arheološki dediščini in človeški ribici ter virtualne učne poti po Arheološkem parku Cvinger. Učna pot je avtorsko delo učiteljice Mojce Hrvatin. Učencem, obiskovalcem domačije Grofija ter drugim izletnikom omogoča s pomočjo aplikacije, ki jo naložimo na pametne telefone ali tablice, na zabaven način spoznavati prazgodovinsko dediščino Virskega mesta. Dan smo zaključili z darili svečenici. Podarili smo ji obleko, žvenkljačo, sulice, lok, ščit, nakit in lončeno posodje. In tudi vreme je bilo darilom primerno – bogato sonce do zaključka.