Na hladno soboto, 27. januarja 2024, se je 29 planincev OŠ Stična ter 16 pohodnikov OŠ Zagradec in PŠ Krka skupaj s svojimi mentoricami, učitelji spremljevalci ter izkušeno ekipo planinskih vodnikov PD Polž odpravilo v gorsko dolino Krnica, ki spada v območje Triglavskega narodnega parka.

Ker je tokratna zima bolj zelena, so se vodniki PD Polž odločili, da želeno belo preprogo poiščemo ter svojo vzdržljivost in sankaške spretnosti preizkusimo v gorski dolini Krnica.

Izpred šole smo se z avtobusom odpeljali proti Gorenjski. Po dobri uri in pol vožnje smo parkirali na majhnem parkirišču blizu jezera Jasna. To je bila naša izhodiščna točka. Pripravili smo sankaško opremo in se željni zimskih radosti podali na pot. Delček poti po vršiški cesti smo sani nesli, pred mostom, kjer glavna cesta prečka Pišnico, pa smo se usmerili levo po prekrasni zasneženi poti, po kateri smo sani lahko vlekli. Pot se je ves čas rahlo vzpenjala, a nam misel na to, da se bomo nazaj z užitkom spustili po sankaški progi, ni prekrižala naših načrtov. Sani smo brez težav vlekli do koče v Krnici, saj nas je obdajala čudovita narava. Večji del poti nas je s svojimi padajočimi brzicami spremljala živahna rečica Pišnica, ki je v svoje nedrje lovila živahne barve. Bili smo deležni izjemno lepih razgledov po okoliških mogočnih vrhovih Velike Dnine, Male in Velike Martuljške Ponce, Škrlatice, Prisojnika, Razorja. Poleg tega pa so se v hladnem jutru intenzivno prebujali topli sončni žarki. Po dveh urah hoje z vmesnimi postanki nam je le uspelo doseči želeni cilj – koča v Krnici (1113 m). Tam smo naredili krajši postanek za mini potrebe in lačne želodčke. Ko smo se odpočili in potešili z malico iz nahrbtnika, smo se po isti poti vrnili nazaj. A tokrat je bilo drugače, ves trud je bil poplačan. Iskre v očeh, nasmehi in kriki veselja so povedali vse.

Zimske razmere in sončno vreme so nam zares zagotovile pravljični januarski pohod s sankanjem.

Ko smo se z avtobusom zadovoljni vračali nazaj domov, smo se z glasnim »HIP-HIP-HURA!« zahvalili vodnikom in vozniku avtobusa, da smo brez poškodb prestali čudovito izkušnjo in se srečno vrnili domov.

Aleksandra Šparl