NARAVOSLOVNE VRAGOLIJE

V mesecu septembru smo izvedli tehniški dan za 8. razrede na temo fizikalno-kemijski poskusi. Polovico časa so učenci eksperimentirali v kemijski učilnici, preostali čas pa v fizikalni učilnici. Pri fiziki so se spoznali z različnimi fizikalnimi količinami in uporabljali različne merilne naprave.

Pri kemiji so segrevali različne snovi, ugotavljali, kako lahko pridobimo kisik, spoznavali lastnosti kovin in nekovin. Ob zaključku dneva pa je dan zelo popestril obisk posebnega gosta, obiskal nas je doc. dr. Boštjan Genorio. Prikazal nam je nekaj zanimivih eksperimentov s tekočim dušikom. Na koncu smo si izdelali še najboljši in najslajši čokoladni sladoled. Bilo je zeloooo okusno.

V mesecu novembru smo imeli učenci 8. razredov tehniški dan na temo astronomije. Imeli smo več zanimivih delavnic.

Pri eni izmed delavnic smo odšli v planetarij, kjer smo si preko filma v 3D prikazu ogledali naše Osončje in spoznali nekaj o orientaciji na nebu. Zelo zanimiva je bila delavnica, kjer smo si lahko od blizu pogledali skafander in model rakete, s katero astronavti letijo v vesolje, in poskus s tekočim dušikom, kjer smo naredili kladivo iz banane. Slišali smo, kako je šla zgodovina potovanja v vesolje – od prvih vinskih mušic do prvega človeka. Poslušali smo zanimivo predavanje o nastanku vesolja in našem dojemanju različnih  pojmov iz področja vesolja.

Imeli smo izjemno srečo, da smo lahko skozi poseben teleskop pogledali v sonce in videli pego, ki prikazuje sončev izbruh. To je razlog, da je bil v teh dneh v naših krajih viden severni sij.

Na koncu pa smo si izdelali svoje rakete in tekmovali v spuščanju raket. Zmagala je ekipa iz 8. a.

Dan je bil zanimiv in je hitro minil.