TEDEN OTROKA NA MATIČNI ŠOLI: »ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«

Najpogostejše otroško vprašanje je “zakaj …”, temu pa sledi odgovor: “zato …”. 

Zato je tudi osrednja tema letošnjega programa Zveze prijateljev mladine Slovenije nosila takšen naslov.

Učence 1. triade iz matične šole je v tem tednu k odkrivanju sveta zares vodila ena sama otroška radovednost.

PONEDELJEK:

Oba prva razreda in 3.b smo Teden otroka začeli z odhodom v gozd. Za prvošolce je gozd  predstavljal razgibano igrišče v naravnem okolju. Ob prebrani ukrajinski ljudski pravljici, Rokavička, so učenci obeh razredov izdelali prave bivake za živali iz zgodbe, debla dreves pa okitili s čudovitimi umetninami iz naravnih materialov, ki so jih z veliko mero domišljije oblikovali v kos glinene ploščice.

Učenci 3. b razreda so v sklopu naravoslovnega dne v gozdu nabrali liste dreves, plodove in opazovali živali. V razredu so reševali različne naloge na temo gozda. 

V 2. razredu smo dve šolski uri namenili športu – predmetu, ki ga ima največ drugošolcev najraje. Igrali smo se uvodne športne igre, se ogreli z gimnastičnimi vajami, sledila pa je igra muhice.

TOREK:

Izvedli smo prvi jesenski kros za učence prvih, drugih in tretjih razredov, ki se je odvil na stadionu pred gasilskim domom v Stični.  Najprej smo se podprli z malico, ogreli mišice, nato pa z malo treme štartali.

Vsi smo prispeli v ciljni lijak, kar je bil tudi naš namen. Za konec smo si s spodbudnim mehiškim valom čestitali, najboljšim trem iz vsake kategorije pa podelili zaslužene kolajne.

SREDA:

Poseben dan, ki je učencem 1. a razreda potešil veselje in radovednost, smo aktivno preživeli v računalniški učilnici, kjer smo nabirali nove izkušnje, spretnosti in utrjevali znanje.

Učenci 1. b so dan namenili raziskovanju. Spraševali smo se, zakaj moramo nositi rumene rutice in zakaj se moramo v avtu pripeti z varnostnim pasom. Zato, ker so si to izmislili odrasli? Ali zato, ker je to zares bolj varno? V temni votlini sredi našega razreda smo v temi opazovali rutico, odsevnik in kresničko ter vanje svetili z močno lučjo, na drugem koncu razreda pa smo spuščali avtomobilček. Najprej smo otroka, ki je bil v avtomobilčku pripeli z varnostnim pasom, potem pa poskusili še, kaj se zgodi, kadar otrok ni pripet.

3. razredi so si ogledali grad Žužemberk in prisluhnili zanimivim zgodbicam vodnice Milke.

ČETRTEK:

V 1.a smo si izdelali unikatna oblačila iz plastičnih vrečk, ki so jih učenci potem v petek spretno pokazali na pravi modni reviji na ploščadi pred učilnicami. Oblačila so bila izvirna, učenci pa pravi mojstri na modni pisti.

1. b razred pa je dan namenil odkrivanju zvokov in si izdelal za oko in uho estetsko zveneča glasbila – dežne palice.

Drugošolci smo četrtek pričeli s sprehodom do nogometnega igrišča v Ivančni Gorici, kjer nas je pričakalo veliko drugošolcev iz celotne občine in pester nabor različnih športnikov. Prispeli smo namreč na mini olimpijado, ki smo jo otvorili z olimpijskim ognjem, himno in nošenjem olimpijske zastave. Nato je sledilo spoznavanje različnih športov oz. športnih društev, ki so aktivna v občini. Pa ne na kakšen dolgočasen način, ampak tako da smo se v vseh teh športih tudi preizkusili. Spoznali smo streljanje, gimnastiko, taekwondo, atletiko, nogomet, tenis, ples, karate, mini rokomet in ritmično gimnastiko. Kako pester in aktiven dan je bil za nami in kaj vse še sledi zdaj, ko se obeta odprtje športnega parka za šolo.

PETEK:

Za večino učencev je petek pomenil finalni del zgodbe, saj je bil rezerviran za igro z igračami od doma, poslikavo obraza, modno revijo in ogled priljubljenih risanih junakov.

Teden otroka nas ni pustil ravnodušne. Prav nasprotno. V naših srcih je zapečatil lepo, sproščeno in družabno doživetje.

Učiteljice 1. triletja MŠ