Ob dnevu jezikov v sončno Ljubljano

Na evropski dan jezikov se je naša šola, kot že vrsto let, še posebej pripravljala. Vsi vemo, da so jeziki tisti, ki ljudi med seboj povezujejo, bogatijo in širijo obzorje.

V sredo, 27. 9. 2023, smo s sedmošolci OŠ Stična tradicionalno spoznavali Ljubljano v tujih jezikih. S to aktivnostjo obeležujemo pomen tujih jezikov. Na pot smo se odpravili z vlakom, mesto pa odkrivali peš. Učenci so se na vsebinski del pripravili na jezikovnih delavnicah v šoli, kjer so zbrali podatke ljubljanskih znamenitosti v angleščini in nemščini, nato jih v Ljubljani predstavili sošolcem in učiteljem spremljevalcem. Prav tako so ujeli nekaj naključnih turistov in jih povprašali po počutju v slovenski prestolnici. Po vseh opravljenih obveznostih je sledil prosti čas, ki so ga učenci izkoristili za popoldanski obrok. Glede na lepo jesensko vreme smo sredin popoldan preživeli zelo »jezično«.

Naj živi evropski dan jezikov, ki je uradno vsako leto 26. septembra.

Aktiv učiteljev za tuje jezike

Vtisi učencev matične šole in PŠ Višnja Gora


Izlet mi je bil všeč, ker sem spoznala veliko novega. Naučila sem se nekaj novih angleških besed in videla veliko znamenitosti. Zelo mi je bilo všeč, ko smo v angleščini intervjuvali tuje turiste. Zelo sem uživala med prostim časom, ko smo s prijateljicami in prijatelji odšli tudi v McDonald’s.

Tjaša, 7. c

Bilo mi je zelo všeč, ker sem lahko pokazal znanje angleščine.

Ian, 7. a

Zelo mi je bilo všeč, ker smo lahko sami hodili po Ljubljani in intervjuvali tujce. Bilo je res zabavno.

Iza, 7. c

Ko smo prišli v Ljubljano, smo začeli iskati znamenitosti. Všeč mi je bilo, ko smo tujcem postavljali vprašanja o njihovih počitnicah v Sloveniji. Spoznala sem vse znamenitosti Ljubljane. Na vlaku pa sem spoznala novo osebo.

Valentina, 7. a

Bilo mi je zelo všeč, ko smo snemali video posnetke in spoznavali glavno mesto naše države. Uživali smo tudi med prostim časom.

Manca, 7. c

Na izletu mi je bilo zelo všeč, predvsem ko smo spraševali tujce in se potepali po Ljubljani. Uživala sem, ko smo lahko ves čas govorili v angleščini. Ugotovila sem, da je v Ljubljani zelo veliko tujcev in da je vsem všeč Slovenija in njeno glavno mesto.

Iza, 7. a

Zelo mi je bilo všeč, ko smo se snemali med predstavljanjem znamenitosti. Veliko smo se naučili, pridobili dragocene izkušnje in se ves čas zabavali.

Julija, 7. c

Bilo je super, ko smo se snemali in so nas posneli še naključni mimoidoči, saj smo jim bili zelo zanimivi. Najbolj zabavno je bilo, ko sta dve tujki povedali, da sta prišli v Slovenijo, ker jima je »crknil« avto.

Neža, 7.d

Danes mi je bilo najbolj všeč pogovarjanje s tujci in snemanje. Zabavna je bila tudi vožnja z vlakom.

Ula, 7.c

Ljudje so bili zelo prijazni in so nam pustili, da jih posnamemo. Razgled je bil zelo lep. Imeli smo se lepo.

Nika, 7.a

Bilo je zanimivo in zabavno saj rada govorim angleško.

Hana, 7.a

Ta dan je bil zelo zanimiv in prijeten. Zelo smo se zabavali, še posebej v prostem času. Všeč mi je bilo tudi skupinsko delo in druženje. Kot razred smo se še bolj povezali. Pogovarjanje s turisti iz tujine je bilo zelo smešno in zabavno. Všeč mi je bilo, ker smo bili iznajdljivi, ko smo spraševali za pot. Zelo sem se zabavala. Hvala vam in upam, da bomo kaj takega še ponovili.

Liza, 7. aV

Danes smo popoldne namenili raziskovanju Ljubljane v tujih jezikih. Zelo mi je bilo všeč, ko smo intervjuvali tujce. Všeč mi je bilo tudi, da smo na koncu imeli eno uro prosto.

Tajda, 7. bV

Danes je bilo super. Dobro je bilo, da smo se naučili veliko angleških besed. Najprej smo raziskovali Ljubljano, nato pa je sledil prosti čas, takrat smo se zelo zabavali in se najedli v McDonald’su.

Pika in Kaja R., 7. aV

Meni je bilo danes lepo, všeč mi je bilo snemanje. Najboljše je bilo, da smo lahko odšli še malo po svoje ter da smo dobro jedli.

Eldin, 7. aV


Bilo je zelo dobro, zanimivo, poučno. S prijatelji smo se zelo zabavali. Veliko novega smo se naučili. Bilo je zanimivo spoznavati znamenitosti Ljubljane v tujem jeziku. Hrana je bila tudi zelo dobra.

Enej, 7. d


Zelo mi je bilo všeč, naučil sem se veliko o Ljubljani. Imeli smo se dobro, ugotovil sem tudi, da je Ljubljana manjša kot zgleda.

Gabrijel, 7. d

Evropski dan jezikov z OŠ Stična v Ljubljani

V sredo, 27. 9. 2023, smo na evropski dan jezikov učenci 7. razreda Osnovne šole Stična po koncu 7. ure odšli do železniške postaje v Ivančni Gorici, da bi se z vlakom odpeljali do Ljubljane. Bili smo veseli, saj smo se peljali z novim vlakom. V njem je bilo malo prostora, zato so nekateri morali stati. Na železniški postaji v Ljubljani so nam učitelji dodelili številko skupine, navedli lokacije, pri katerih se moramo oglasiti, ter čas, kdaj se zberemo za malico. Z učitelji smo šli do Prešernovega trga in se tam razkropili. Po skupinah smo šli do več kulturnih znamenitosti Ljubljane in jih v angleščini ali nemščini opisali ter opise posneli. Vmes smo iskali tujce in jih po angleško spraševali različna vprašanja, kot npr. zakaj so prišli v Slovenijo, katera slovenska hrana jim je všeč ipd. Ko smo končali, smo se zbrali na Prešernovem trgu. Učitelji so nam povedali, kje je McDonald's in ostale restavracije, kjer se lahko okrepčamo. Skoraj vsi smo odšli v McDonald's, zato je bila tam velika gneča. Ko smo pojedli, smo se vrnili na Prešernov trg in se z učitelji napotili proti železniški postaji. Ko so nas prešteli, smo skupaj odšli na vlak. V Ivančno Gorico smo prišli s starim vlakom. Na postaji so nas že čakali starši. Vsi smo bili veseli, a utrujeni. Popoldan, ki smo ga posvetili evropskem dnevu jezikov, mi bo zaradi izleta v Ljubljano ostal v lepem spominu. Prej samoumevni deli Ljubljane so sedaj postali zanimivi in so mi v ponos, učenje jezikov pa je pridobilo povsem nov pomen.

Nuša Berlič, 7.D