Obisk gradu Žužemberk

Učenci tretjih razredov so se v četrtek, 8. 6. 2023, odpravili na tehnični dan, na grad Žužemberk.

Sprejela nas je prijazna gospa Milka in nas z zanimivim pripovedovanjem pritegnila k poslušanju ter nas popeljala v zgodovino grajskega življenja. Najprej smo se odpravili v temačne kletne prostore, ki so služili kot zapor. Videli smo različne mučilne naprave, ki so jih uporabljali za kaznjence. Ogledali smo si lahko tudi temno in vlažno temnico, kamor so večinoma zapirali turške vpadnike. Vsi otroci so z veseljem pokukali v temnico, a le za kratek trenutek. Zapor je takrat stražila medvedka, ki je bila hišna ljubljenka graščakinje Ane von Eck.

Gospa Milka nam je povedala tragično zgodbo, kako je medvedka napadla Ano in končala njeno življenje kar na grajskem dvorišču. Sledil je ogled enega izmed okroglih stolpov, od kjer smo imeli lep razgled na reko Krko. V starih časih je lep razgled služil za dober pregled nad okolico in napadalci.

Nato je sledilo sojenje Čarovnici Mici, ki naj bi bila kriva za slabo vreme in opustošenje njiv. Na koncu se je sodba le srečno končala.

Mi pa smo za lep zaključek dneva odšli še na sprehod do reke Krke in urejenega kopališča, kjer so lahko otroci nekaj malega prigriznili in se sprostili ob tekanju po zelenicah. Iz spodnje strani zgleda grad Žužemberk še večji in mogočnejši.

Daša Štepic