TD Reševalne enote, 1. razred

V sredo, 7. 6. 2023, smo se vsi prvošolci OŠ Stična zbrali pred gasilskim domom v Stični, kjer so nas pričakali gasilci, vojaki in policisti.

Razdelili smo se v šest skupin ter nestrpni in polni pričakovanj odšli po različnih postajah. Poslušali smo predstavitev posameznih enot, ogledali smo si gasilsko, policijsko in vojaško opremo, pri tem pa seveda aktivno sodelovali, spraševali in se veliko novega naučili.

Preizkusili smo alkotest, bili vklenjeni v policijske lisice, sedeli na policijskem motorju in bili zaprti v »marici«. Še posebej nam je bilo všeč brizganje z gasilskimi cevmi in opazovanje policijskega psa, ki je usposobljen za pomoč pri delu v policiji. Policistka nam je povedala, da ga uporabljajo predvsem za odkrivanje prepovedanih drog, pri iskanju pogrešanih oseb in za odkrivanje dokazov na kraju zločina. Preizkusili smo tudi jopič, masko in čelado, ki jo vojaki vsakodnevno uporabljajo in ugotovili, da morajo biti zelo dobro kondicijsko pripravljeni, da lahko vse to nosijo. Gasilci so nam pokazali intervencijska oblačila, gibanje v dimu, gasilska vozila ter številno opremo, ki nas je navdušila s svojo raznolikostjo in močjo.

Zahvaljujemo se Policijski postaji Grosuplje, vodnici službenih psov, gasilcem PGD Stična ter Slovenski vojski. Pričarali so nam čudovit, nepozaben in poučen dan, ki je hitro minil. V šolo smo se vrnili polni novih informacij in pozitivnih vtisov.

Učiteljice 1. razredov OŠ Stična