Beneška laguna z otoki in nagrajenci OŠ Stična

31. maja smo se učenci sedmega, osmega in devetega razreda ob pol šestih zjutraj odpravili na nagradni izlet v Benetke. Z nami so šli trije učitelji in ravnatelj. Večina učencev je plavajoče mesto obiskala prvič.

Najprej smo se vozili (zelo dolgo). Med potjo nam je učitelj za nemščino, Igor Rajner, povedal različne zanimivosti o Benetkah in Italiji, med drugim tudi to, da je mesto nastalo zaradi barbarskih plemen, ki so napadali prebivalce.

Ko smo prišli do obale, smo se vkrcali na ladjico in odpluli do otoka Burano. Med vožnjo smo videli letala z letališča Marco Polo in izvedeli še nekaj tehničnih podatkov. Ko smo se izkrcali, nam je učitelj povedal, zakaj so hiše na otoku Burano tako barvite. O barvi hiše je odločala žena, različne barve pa so zato, da so tudi v megli pripluli do prave hiše. Pokazal nam je tudi spomenik nekega italijanskega komponista (ime sva pozabila). Ker je otok majhen in se nismo mogli izgubiti, so nam dali učitelji nekaj prostega časa.

Bilo je zelo vroče, zato smo jedli sladoled. Kmalu je ura minila in vrnili smo se na ladjo in odpluli do otoka Murano. Na otoku Murano smo odšli v delavnico, kjer so nam pokazali, kako izdelujejo znamenito muransko steklo. Po ogledu smo z ladjo odpluli do največjega otoka v beneški laguni.

Izkrcali smo se blizu Markovega trga ter si po poti ogledali Doževo palačo, beneško ječo (na srečo samo od zunaj) in Most vzdihljajev. Na samem trgu smo videli Baziliko svetega Marka in različne stavbe. Odšli smo še do glavnega in hkrati tudi najstarejšega mostu Ponte Rialto, kjer smo jedli tudi pico (bila je zelo draga).

Zvečer smo se poslovili od Benetk in se z ladjico odpeljali do avtobusa. Na poti nas je ravnatelj pohvalil za vzorno vedenje, mi pa smo se pritoževali zaradi jutrišnjega matematičnega testa.
Domov smo se vrnili pozno zvečer, utrujeni, toda zadovoljni, da smo v krasni družbi videli in spoznali toliko zanimivega.

    Jurij V. in Andraž V., 8. razred PŠ Višnja Gora