London nikoli ne razočara

letalu na nebu

V soboto, 11. 3. 2023, smo se polni navdušenja dopoldan zbrali na letališču Jožeta Pučnika. Po vseh varnostnih kontrolah smo se, nekateri prvič, usedli na letalo in po londonskem času pristali v popoldanskem času. Že skozi okna avtobusa smo videli nekaj britanskih znamenitosti, kot sta britansko podeželje in predmestje Londona. V hotelu smo odložili našo prtljago in se z avtobusom odpeljali dalje. Tisti večer smo si ogledali še prelepo Buckinghamsko palačo in Viktorijin spomenik, ki sta bila še lepša in večja, kot smo si ju predstavljali. Zatem je sledil ogled znamenitosti St. James park, Big Ben, London Eye, Westminster Abbey, reka Temza, Trafalgarski trg, na koncu pa smo se ustavili še na Piccadilly Circusu, kjer smo večerjali. Po večerji smo se z metrojem pozno zvečer vrnili nazaj v hotel.

Zjutraj smo si po zajtrku ogledali Hyde park, kjer smo videli Marble Arch in neuspešno poskušali hraniti veverice. Sledila je vožnja z metrojem do Tower of London. Tu smo si ogledali še stavbi Shard in Gherkin ter Tower Bridge. Po ogledu slednjega smo se z metrojem odpravili do Greenwicha, kjer smo si najprej ogledali veličastno ladjo Cutty Sark, nato pa še greenwiški poldnevnik, ki definitivno ni bil tako impresiven, kot smo si ga predstavljali. Sledil je obisk greenwiške tržnice, kjer smo imeli možnost lokalnega kosila. Ko smo se vsi najedli, smo se odpravili do Monumenta, kjer smo prehodili 311 stopnic do 62 metrov visokega vrha. Razgled je bil res lep, a obiska ne priporočamo tistim, ki se bojijo višine. Nato smo nekaj časa pešačili po mestu in prispeli do Shakespeare’s Globe in Millenium Bridge. Potem smo še malo hodili in prišli do cerkve, kjer se je poročila princesa Diana. Od tam smo se z double deckerjem odpeljali na Trafalgarski trg, kjer se je odvijala prireditev za St. Patrick’s Day. Sledil je enourni postanek na Oxford Streetu, eni najbolj znanih trgovskih ulic na svetu. Sledila je večerja na Piccadilly Circusu in po dolgem dnevu smo se s pomirjujočim metrojem odpeljali nazaj v hotel, kjer smo kmalu po povratku v hotel vsi zaspali ?.

V ponedeljek smo še zadnjič zajtrkovali v hotelu in se odpravili ogledat Natural History Museum, ki je eden izmed največjih muzejev na svetu. Tam smo ostali uro in pol, kar je bilo čisto premalo, saj je muzej OGROMEN! Videli smo vse od potresov do okostij različnih živali, kot so dinozavri in kiti. Nato smo se po levi (namesto po desni) strani ceste 1 uro peljali nazaj na gatwiško letališče, kjer smo se vkrcali na letalo in v zgodnjih večernih urah prispeli v Ljubljano.

Tale izlet v London je bil za nas učence res nepozaben, saj smo pridobili toliko novih izkušenj, kot sta vožnja z metrojem in iznajdljivost v velikih množicah (če ne bi bilo tistih slovenskih zastavic, s katerima sta učitelj Igor Rajner in učiteljica Katja Tomažinčič stalno mahala, bi se že zdavnaj izgubili).

Karolina Genorio in Jerca Erjavec, 9. a razred