Mednarodni dan matematike, 14. marec 2023

Letošnji Mednarodni dan matematike je potekal pod sloganom “Matematika za vsakogar”. Dan števila π po celem svetu pospremijo s številnimi dogodki, večinoma s tekmovanji v pomnjenju decimalk tega zanimivega števila. Število π ima namreč neskončno decimalk, ki se nikoli ne začnejo ponavljati. Recitiranje tega števila je nekaterim pravi izziv, obstajajo pa seveda tudi taki, ki v tem početju ne vidijo smisla.
Tudi na OŠ Stična smo v torek zaznamovali dan števila π. V duhu letošnjega slogana “Matematika za vsakogar”, so učenci predmetne stopnje pri razrednih urah napisali in okrasili svojo najljubšo števko (števila od 0 do 9). Števke smo nato v pravilnem zaporedju nanizali na hodniku pred učilnicami matematike.


Najbolj pogumni učenci so se pomerili tudi v recitiranju števila π. Jakob Zelnik iz 9.c si je zapomnil 46, Kaja Mandelj iz 9.c pa 30 decimalk. Tik za njo se je z 28 decimalnimi mesti uvrstila Meta Miklavčič iz 6.d. Čestitamo!

50 zanimivosti o številu π

stran je v angleščini

Kot zanimivost povejmo, da je na tekmovanju v recitiranju števila π na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani zmagal dijak, ki je pravilno povedal kar 1123 decimalk števila pi.

Učitelji matematike