Interesna dejavnost LEGO Spike se predstavi

lego liga prikazana slika

Na naši šoli imamo štiri komplete LEGO® Education SPIKE™ Prime, ki nam omogočajo, da se ob zabavanju z LEGO® kockami zabavamo in učimo.

Komplete kock smo kupili s sredstvi donatorja, ki ne želi biti imenovan. Hvala.

Kako izgledajo, si lahko ogledate na ba spodnjem posnetku:

Otroci imajo možnost zgraditi raznolike stvaritve, od avtomobilčkov pa do robotov, pri tem pa jim pomagamo tako učitelji kot program, ki pripada kompletom in ki si ga lahko ogledate tu (klikni). Program je brezplačen in deluje tudi brez namestitve na računalnik, torej preko spleta.

S programom in kompletom se najprej naučimo rokovanja s kockami, saj izdelavo projekta vodi po enostavnih korakih. Ta način ustvarjanja dobro zajame pristop izkušenjskega učenja, saj se otroci več in trajneje naučijo skozi konkretno izkušnjo. Seveda pa imajo možnosti sestaviti tudi, kar jim domišljija veli.

Prava zabava pa se začne pri programiranju, saj se z enostavnimi virtualnimi kockami, ki jih otroci sestavljajo v zgoraj omenjenem programu, učimo tudi osnov programiranja s tako imenovanimi pogojnimi stavki, po angleško if stavki, kjer beseda if pomeni če. Na ta način sestavimo kratek niz pogojev, ukazov, ki našemu robotu na primer sporočijo, naj prične migotati, ko njegov poseben senzor zazna rdečo barvo! To izgleda tako, da najprej vstavimo ukaz “ko se program prične” in nanj pripnemo virtualno kocko za senzor, ki pravi, naj ob zaznavanju rdeče barve prične poganjati motorček (če zaznam rdečo barvo, poženem motor), na katerega so pritrjene robotove noge.  Primer takega robota si lahko ogledate na posnetku:

Verjetno si lahko mislite, kaj vse smo že ustvarili in kako nas krožek navdušuje ter zabava. Poleg naštetega pa se še organsko učimo angleščine, saj so ukazi jedrnati in v angleškem jeziku!

In še naši izdelki: