PRIREDITEV OB SLOVENSKEM KULTURNEM PRAZNIKU

Možake je dolgo vodila za nos,
ga stakne nazadnje, ki bil ji je kos.

France Prešeren, Povodni mož

V četrtek, 3. 2. 2023, na predzadnji dan pred zimskimi počitnicami, se je na Osnovni šoli Stična odvila prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku – Prešernovem dnevu.
Rdeča nit prireditve je bilo dojemanje kulture skozi oči različnih generacij. Prireditev so tako povezovali štirje voditeljski pari – učiteljski par, Klemen Šega in Suzana Kolšek ter trije pari učencev, ki so jih sestavljali: Julija Cunja in Beatrice Turk iz 8. razreda, Gabrijel Mišmaš in Lenart Hribar iz 5. razreda ter najmlajša, Tom Zelko in Iva Žugič iz 2. razreda.
Omenjena rdeča nit prireditve se je prepletala z uprizoritvijo odlomkov iz Povodnega moža, ki je prireditvi dodala češnjo na vrhu torte. Obiskovalci so zgodbo lepe Urške spremljali v senčnem gledališču, ki ga je spremljala glasba v živo. Sodelovali so šolski učiteljski pevski zbor, oba mladinska pevska zbora ter šolski band učencev in učiteljev. Plesna predstava, ki se je odvijala v senčnem gledališču, je bila delo plesalk Kristine Genorio in Jerce Finec ter plesalcev izbirnega predmeta ples. Na prireditvi so nastopili tudi vsi otroški pevski zbori naše šole.
Ob prazniku slovenske kulture se vsako leto spomnimo tudi na projekt Rastoča knjiga, v katerega je OŠ Stična vključena že vrsto let. Naša šolska rastoča knjiga je, po zaslugi gospoda ravnatelja, zrasla za novo misel: »Ko se odločaš med možnostmi, je odločitev vedno tvoja,« ki nas bo spremljala celo leto.
Kot vsako leto so bila tudi letos na prireditvi podeljena šolska Prešernova priznanja in nagrade. Šolska Prešernova priznanja so v letošnjem letu dobili devetošolci, ki so se celo svoje osnovnošolsko izobraževanje dokazovali predvsem na kulturnem področju: Karolina Genorio, Tinkara Kastelic, Anže Miklavčič, Arsa Shatri, Žak Jakomin, Žan Janežič, Kaja Mandelj, Tara Moretti, David Pust, Gaja Adamič in Ema Oblak z matične šole ter Sara Lavrič in Patricija Rus s PŠ Višnja Gora. Med učitelji so za dosedanje delo dobile šolsko Prešernovo nagrado učiteljice Bojana Mulh, Anka Švigelj Koželj in Katja Tomažinčič.
Da kultura ne pozna meja, so dokazali tudi vsi tisti, ki so s svojim trudom in prizadevanjem na kakršenkoli način pomagali pri zasnovi in izvedbi prireditve. Ob pripravi smo spoznali, da lahko vsi nekaj prispevamo, da vsak od nas nekaj zmore. Tako je v četrtek na odru šolske športne dvorane nastopilo več kot 270 učencev in učenk naše šole, poleg tega pa je sodelovalo še preko 50 učiteljev, učiteljic in drugih delavcev šole.
S pridihom muzikala se je prireditev zaključila z bučnim aplavzom, ki nam bo vsem še dolgo ostal v lepem spominu.

Pripravila : Suzana Kolšek

Skrajšan posnetek prireditve

Snemanje: Tilen Polanc
Montaža: Gregor Arko