V spomin in opomin (II)

Jeseni 2022 se je Osnovna šola Stična drugo leto zapored pridružila mednarodnemu projektu Krokus, s katerim mladim na primeren način predstavimo holokavst in jih ozaveščamo o nevarnostih rasizma in nestrpnosti. Glavne aktivnosti projekta se odvijajo ob koncu januarja, saj takrat obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Tudi letos smo v okviru projekta Krokus posadili čebulice rumenega žafrana, ki nas ob koncu januarja spomnijo na otroke, ki so umrli med holokavstom.

Učenci izbirnega predmeta življenje človeka na Zemlji (8. r) Osnovne šole Stična so v začetku novembra, ko so nas presenetile nenavadno visoke jesenske temperature, posadili čebulice rumenega žafrana. V tem šolskem letu smo za cvetlice poiskali novo lokacijo. Posadili smo jih na zelenici v neposredni bližini glavnega vhoda v šolo. Čas je mineval, cvetlice so že pognale iz prsti, a nato je zapadel sneg. Ob spremljanju njihove rasti smo se v razredu pogovarjali o holokavstu, rasizmu in nestrpnosti.

V tednu pred mednarodnim dnem spomina na holokavst so učenci pod mentorstvom učiteljice Tine Finc pripravili razstavo na šolskem hodniku. S pomočjo spletnih virov so izpostavili nekaj literarnih in filmskih del, ki se ukvarjajo s holokavstom. Besedila so popestrili z izbranimi fotografijami ter skicami rumenih žafranov in judovskih zvezd.
Vsi skupaj upamo, da bomo tako kot lani tudi z letošnjo razstavo pri katerem od mimoidočih učencev ali učiteljev vzbudili dovolj pozornosti, da se bo za nekaj trenutkov spomnil na žrtve holokavsta.

Tina Finc