Novo v šolski knjižnici: sBiblos – elektronska knjižnica

V šolski knjižnici OŠ Stična si lahko učenci 7., 8. in 9. razreda od novembra 2022 izposodite tudi e-knjige prek nove platforme sBiblos. E-knjige je mogoče brati na:
• osebnem računalniku,
• pametnem telefonu,
• tablici ali
• e-bralniku.

Za šolske knjižnice prilagojeno platformo sBiblos upravlja Zavod Beletrina, sama platforma pa je povezana s knjižničnim sistemom Cobiss, ki ga upravlja javni zavod IZUM.

Prek sBiblosa si lahko učenci izposodite največ 3 knjige hkrati in največ 10 knjig na mesec. Vračilo knjig poteka samodejno. Po poteku 30-dnevnega roka se e-knjiga zaklene in do nje ni več možno dostopati.

Na seznamu e-knjig, ki si jih je možno izposoditi prek storitve sBiblos, je okoli 200 naslovov. Med njimi so knjige za domače branje, tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje, bralno značko in druge knjige slovenskih in tujih avtorjev, ki so bile izbrane v okviru javnega razpisa pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki projekt tudi financira.

Učencem 7., 8. in 9. razreda smo v okviru knjižničnega izobraževanja predstavili postopek dostopa do sBiblosa in izposoje e-knjig. Več informacij o prijavi in delovanju sBiblosa kot tudi seznam e-knjig, ki so na voljo, lahko učenci poiščete na spletni strani sBiblos v zavihku Pogosta vprašanja ali pa se obrnete na šolsko knjižničarko in knjižničarja.

Naj vam uporaba sBiblosa nudi prijetne bralne izkušnje z e-knjigami, knjižničarja pa bova še vedno vesela vašega obiska v šolski knjižnici in izposoje tiskanih knjig!

Mojca Hrvatin in Kristijan Rešetič