Dan slovenske hrane na OŠ Stična

Tradicionalni slovenski zajtrk

OŠ Stična, 18. 11. 2022

V petek, 18. novembra 2022, smo na Osnovni šoli Stična učence pogostili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom v okviru dogodka Dan slovenske hrane.

Gre za tradicionalen slovenski zajtrk, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka ali drugega svežega oz. suhega sadja brez dodanega sladkorja. Vsa živila so proizvedena v lokalnem okolju; kruh je ppriskrbelo Pekarstvo Gorenc d. o. o. iz Ivančne Gorice, jabolka Kmetija Erjavec iz Gorenje vasi, mleko Kmetija Zabukovec s Krke, maslo Kmetija Žgajnar iz Krške vasi in med Čebelarstvo Kutnar s Krke. V pritličju šole poleg jedilnice so čebelarji iz ČD Stična pripravili razstavo, na kateri so učenci spoznavali čebelje pridelke, orodje čebelarja in pomen opraševalcev. Prav tako so svoje izdelke predstavili prej omenjeni dobavitelji. Učenca Tarik Korelc iz 4. c in Žiga Lesjak iz 4. a sta učence, ki so obiskali razstavo, pozdravila s kitaro in harmoniko.

Namen dogodka je seznanjanje otrok, mladine in širše javnosti o pomenu zajtrka ter prednostih lokalno pridelanih živil. Na delavnicah, ki so jih učiteljice izvajale pri pouku, je bil poudarek na pomenu kmetijstva in čebelarstva, na predelavi hrane ter vplivu na okolje. Hkrati smo ozaveščali učence o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

Zapisal Kristijan Rešetič

Motiv za prikazno sliko povzet po Plakat, logotip TSZ – Tradicionalni slovenski zajtrk (nasasuperhrana.si)