14. TRADICIONALNI POHOD UČITELJIC IN UČITELJEV OŠ STIČNA

V soboto, 22. oktobra, smo se strokovni delavci OŠ Stične odpravili na že 14. tradicionalni pohod. Tokrat smo se zbrali na podružnični šoli Višnja Gora.  Odpravili smo se proti staremu mestnemu jedru.

Mesto Višnja Gora je nastalo na majhnem podolgovatem hribu pod Starim gradom. Predhodnik Višnje Gore je bil Stari trg, ki ga viri omenjajo že v 12. stoletju.

Višnja Gora je dobila mestne pravice v času pogostih turških vpadov na Slovensko. Mestne pravice ji je podelil cesar Friderik III. 9. julija 1478. Mesto je imelo svoj pečat in grb.

Polž, zgled vztrajnosti in modrosti, je že stoletja simbol mesta Višnja Gora. Legenda o polžu je zapisana na spomeniku pred cerkvijo sv. Ane. Le-ta pripoveduje, da so višnjanski plemiči našli ranjenega beneškega plemiča in ga negovali na višnjanskem gradu. Hvaležna plemiška družina je iz Benetk prinesla bogata darila, med njimi tudi zlatega polža, posutega z dragimi kamni. Mestni očetje so ob slovesnosti nazdravljali z vinom iz te polževe lupine. Dragoceni polž pa je kmalu izginil. Naredili so novega in ga priklenili na verigo, toda tudi za tem se je izgubila sled. Ostala pa je legenda.

Pot nas je nato popeljala proti razvalinam Starega gradu.

Stari grad je bil postavljen na mestu prazgodovinskega gradišča. Prvič se omenja leta 1154 kot castelum Wichselberg. Zgrajen je bil verjetno že v 11. stoletju. Prvi lastniki gradu so se imenovali po Višnji Gori – Višnjegorski.

Grad je bil središče višnjegorskega gospostva in sedež deželnega sodišča vsaj do konca 13. stoletja. Takrat so višnjegorski grofje izumrli. Grad je menjal več lastnikov, v 15. stoletju je prešel v last Celjanov, po njihovem izumrtju 1456 so lastniki postali Habsburžani.

V času turških vpadov je na tem mestu stala signalna postaja. V 16. stoletju so grad prizadeli Turki, veliki potres leta 1511 in vseslovenski kmečki upor leta 1515.

V 18. stoletju je bil grad že v ruševinah, zato so Turjačani leta 1778 sezidali novo graščino (Auspergov dvorec) ob vznožju hriba, zahodno od mesta. Danes je v graščini Vzgojni zavod.

Po čudoviti gozdni poti smo prispeli do Kriške vasi. Ustavili smo se na razgledni točki, kjer so nas domačini prijetno presenetili s sladkimi dobrotami in napitki.

Kratek postanek smo izkoristili za ogled grosupeljske kotline. Nato pa smo pot nadaljevali na Polževo.

Polževo leži na Kriško-Polževski planoti južno od Višnje Gore. Je priljubljena izletniška točka.

Zaradi slikovite pokrajine so se v Višnji Gori že pred drugo svetovno vojno prizadevali za razvoj turizma. Tako je bil leta 1934 zgrajen planinski dom Polževo, ki je bil v zimskem času smučarski center, poleti pa priljubljena izletniška točka.

Leta 1934 je bil v gostilni Mihaela Omahna ml. pred železniško postajo ustanovljen smučarski klub Polževo. Na Polževo so prihajali turisti iz vse Slovenije. Do Višnje Gore so prihajali z vlakom, naprej pa peš. Julija 1942 so dom požgali Italijani. Po vojni je bil zgrajen nov dom z imenom hotel Polževo.

Mimo Polževega danes potekata Jurčičeva pot in gozdna učna pot.

S Polževega smo se zadovoljni vrnili v šolo. Zaradi polne energije vseh udeležencev pohoda je tudi vreme zdržalo.

    

TRASA 14. TRADICIONALEGA POHODA VIŠNJA GORA

Začetek pohoda: izpred PŠ Višnja Gora – Hiša kranjske čebele – Stari grad – Pristava pri Višnji Gori – Kriška vas – Nova vas – Sveti Duh – Zavrtače – Polje pri Višnji Gori – PŠ Višnja Gora

Dolžina poti: 12,9 km, višinska razlika 356 m

Za prijetno in strokovno vodenje so poskrbeli učitelji športa Andreja Lapanja, Uroš Šparl in Simon Stopar, učiteljica Štefka Klemenčič je pripravila strokovno literaturo o zgodovini Višnje Gore. Za prijetno druženje je s sladkimi dobrotami poskrbel kolektiv Podružnične šole Višnja Gora. Ob povratku smo pojedli odlično pripravljeno kosilo, ki so ga pripravili naši kuharji. S spominki v spomin na pohod, ki jih je izdelala sodelavka Vesna, smo se prijetno utrujeni poslovili.

Jasmina Sajko