OBISK TOVARNE KRKA V NOVEM MESTU

Dne 20. 10. 2022 smo učenci 9. razreda, ki smo vpisani k izbirnemu predmetu kemija v okolju, odšli v Novo mesto v tovarno Krka. V upravni stavbi so nas lepo sprejeli ter nam dali okrog vratu kartice, na katerih je bilo napisano, da smo tam kot obiskovalci.

Odpeljali so nas v drugo stavbo (Notol 2), kjer smo začeli z ogledom. Naša vodnica nam je najprej razložila vse o zgodovini Krke. Dobili smo malico, plastenko vode ter sok in ogled nadaljevali s predstavitvenim videom o tovarni Krki. Po videu smo se vsi skupaj slikali ter odšli v dvigalo, ki je imelo steklo, da smo si lahko ogledali tovarno z notranje strani. Dvigalo je imelo tudi dva ekrana, na katerih smo si ogledali proces izdelave tabletk. Videli smo ogromno strojev in avtomatsko vodenih zadev. V enem nadstropju smo celo videli kemike med delom. Videli so nas, kako smo jim mahali, zato so pomahali nazaj, potem pa se niso nič več obremenjevali z nami ter se posvetili delu. Oblečeni so bili v bele kombinezone, bele čevlje, kapico za lase ter masko. V naslednjih dveh nadstropjih so bili stroji. Prišli smo do velikega skladišča in čez steklo opazovali veliko dvigal, ki so prenašala kemikalije. Ko smo odšli naprej, smo opazovali pakiranje tablet. Nato pa se je naš ogled počasi zaključil in odšli smo do avtobusa.

Naslednjim generacijam bi izbirni predmet KEO zelo priporočal.

V Krki smo se imeli zelo lepo in videli ter slišali veliko novega. Zahvalili pa bi se radi tudi učiteljicama Suzani Klopčič ter Mateji Trtnik, ki sta organizirali ogled.

Anže Zaletelj, 9. b

Učenci izbirnega predmeta Kemija v okolju pred tovarno zdravil Krka

Vir za pojavno sliko: www.krka.si