Obiskali smo Krško jamo in Etnološko zbirko Nose

Učenci izbirnega predmeta Raziskovanje domačega kraja in varstvo njegovega okolja nadaljujemo z raziskovanjem širše domače okolice.

Potem ko smo ne dolgo nazaj obiskali Hišo kranjske čebele, smo se v torek, 18. oktobra 2022, odpravili v Krško jamo. Tam nas je sprejel gospod Slavko Pajntar in nam predstavil ogromno zanimivosti jame in reke Krke. Med ogledom jame in spoznavanjem njenih značilnosti je nad nami poletel tudi netopir. Z gospodom Pajntarjem smo ob uporabi bujne domišljije lahko na jamskem stropu zagledali številne bolj in manj znane podobe, še bolj pa nas je navdušilo 30 metrov dolgo sifonsko jezero. Izvedeli smo, kaj se je v preteklosti dogajalo z jamo in v jami. V njej so namreč v preteklosti prirejali različne prireditve s številnimi znanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki. Polni novih informacij in spoznanj smo ogled zaključili s skupinsko fotografijo pred vhodom v Krško jamo.

S tem pa našega raziskovanja še ni bilo konec. Odpravili smo se na Bojanji Vrh, kjer nam je prijazna gospa Anica Nose predstavila njihovo etnološko zbirko. Kar nismo se mogli načuditi, koliko predmetov imajo zbranih. Ob pregledu zbirke smo se na kratko vrnili v preteklost in spoznali, kako pametni, pridni in iznajdljivi so bili naši predniki. Vidi se, da je bila zbirka urejena iz ljubezni do naše kulturne dediščine. Gospa Anica Nose nas je med ogledom še prijetno presenetila z domačim grozdnim sokom in domačimi piškoti. Za vse, kar smo videli, slišali in okusili, se ji na tem mestu še enkrat najlepše zahvaljujemo.

Tako Krška jama kot Etnološka zbirka Nose sta vredni obiska in mi se bomo tja zagotovo še kdaj vrnili.

Zapisali: učenci (Iza, Žana, Lee, Tairon, Zoja, Žan, David, Ismail, Tivat) ter učiteljica izbirnega predmeta RDK, Tina Finc

predstavitvena fotografija: Marjan Borovnik