PLANINSKI POHOD UČENCEV OŠ STIČNA NA SLEMENOVO ŠPICO

V soboto, 21. 5. 2022, smo se učenci in mentorice planinskega krožka OŠ Stična, OŠ Zagradec in OŠ Veliki Gaber skupaj z vodniki PD Polž odpravili na 5. planinski pohod na Slemenovo špico (1911 m).
60 učencev, 8 učiteljev in 4 vodniki smo pot pričeli pri Erjavčevi koči na Vršiču. Začeten trud v klanec po grušču in kamenju je bil poplačan s čudovitimi razgledi na goro Prisojnik in obraz Ajdovske deklice, ki ga je ustvarila narava.
Ko smo prispeli do položnejšega dela, nas je ob pobočjih presenetil sneg, a sijalo je sonce.
Vodič Aleš nas je vodil dalje po bolj in manj strmih stezah, deloma prekritih s snegom. Vsi učenci so se eden za drugim kot pravi hribolazci, s pogumom in brez kančka slabe volje, vzpenjali proti vrhu.
Ko smo po dveh urah hoje prispeli pod vrh, smo se okrepčali z malico iz naših nahrbtnikov. Vmes smo opazovali sive in bele gore: Jalovec in Mojstrovko.
Sledil je vzpon do samega vrha, od koder smo videli skakalnice v Planici.
Začelo se je oblačiti, čakal nas je spust v dolino. Prispeli smo nazaj do Aljaževe koče, kjer smo mentorice izpolnile in ožigosale planinske knjižice. Sledil je odhod domov.
Vtisi učencev: super, nič ni naporno, malo nevarno (zaradi strmih pobočij), a učitelji dodajamo: odličen pohod, poln razgledov, čistega zraka in pravih malih, a v srcu velikih pohodnikov.
Hvala vodnikom PD Polž za organizacijo in vodenje prijetnega doživetja.

Zapisala: Tadeja Mišmaš