Dan upora proti okupatorju in praznik dela

Pred nami so počitnice, ki jih sestavljajo dela prosti dnevi. Želim vam predstaviti zgodovinsko ozadje dneva upora proti okupatorju, ki ga praznujemo 27. aprila. Na ta dan obeležimo spomin ustanovitve Osvobodilne fronte, ki je bila ustanovljena na predvečer tega datuma leta 1941.

V času, ko je tudi naše ozemlje zajela vihra druge svetovne vojne in je Maribor obiskal nacistični voditelj Adolf Hitler se je več političnih organizacij in posameznikov združilo ter ustanovilo Osvobodilno fronto. Pripravili so se na boj proti okupatorjem slovenskega ozemlja. Iz želje in odločenosti za svobodo je iz majhne skupine posameznikov nastala partizanska vojska, ki si je zadala za cilj, da osvobodi slovensko ozemlje. Slovenci smo se postavili na pravo stran zgodovine in dosegli zmago v osvobodilnem in antifašističnem boju.

Praznik dela praznujemo 1. maja in se s tem spominjamo krvavih dogodkov iz Chicaga leta 1886. Delavci so zahtevali uvedbo 8-urnega delovnika in političnih pravic. Dogodek je zaznamovalo nasilje in več mrtvih.

Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj priljubljenih praznikov. Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi na predvečer, postavljanje mlajev ter jutranjo budnico in nošnjo nageljnov.

Pripravil:
Klemen Šega