PLANINSKI POHOD UČENCEV OŠ STIČNA NA mRZLICO 

V soboto, 26. 3., se je 18 učencev planinskega krožka OŠ Stična z mentorico Tanjo Črnivec, dvema učiteljicama ter ekipo izkušenih planinskih pohodnikov PD Polž odpravili na 4. planinski pohod – na Mrzlico (1122 m). Z nami na pohod so odšli tudi učenci in mentorji planinskega krožka iz OŠ Zagradec (36 učencev).

Zbrali smo se zgodaj zjutraj na parkirišču pred matično šolo, kjer smo se poslovili od staršev in se z avtobusom odpravili proti Zasavju, skozi Trbovlje do parkirišča na Podmeji. Pot smo začeli pri lovskem domu in jo nadaljevali proti gozdu. Po približno pol ure hoje so se že oglasili naši želodčki in čas je bil za prvi postanek. Naše lačne trebuščke smo podkrepili z malico, da smo lažje nadaljevali pot proti vrhu. Zmerno strma pot nas je iz gozda kmalu pripeljala na razgledna travnata pobočja, s katerih se nam je odprl krasen pogled na vrhove, ki obdajajo Savinjsko dolino. Pobožalo nas je toplo sonce in toplejša oblačila smo kmalu lahko pospravili v nahrbtnike.

Zadnji del poti se je strmo vzpenjal, a smo vrh Mrzlice kljub temu hitro osvojili. Na vrhu smo učiteljice ožigosale planinske knjižice, učenci pa so uživali v razgledih na sosednje vrhove (Gozdnik, Boč, Tolsti vrh, Donačka gora, Kum …), z vrha pa smo opazili tudi Trboveljski dimnik – najvišji dimnik v Evropi. Z malce vetrovnega vrha Mrzlice smo se spustili nižje do Planinskega doma na Mrzlici, kjer so učenci počivali na soncu in se igrali na manjšem igrišču.

Po postanku smo naš pohod nadaljevali po razmeroma položni poti še približno 45 minut do Planinskega doma na Kalu. Tukaj smo pojedli še preostanek malice iz nahrbtnikov, si privoščili čaj ali sladoled in se igrali na igralih. Tisti z največ energije pa so odigrali tudi igro nogometa na travniku pred kočo.

Nazaj pred šolo smo se vrnili v popoldanskih urah prijetno utrujeni in polni novih vtisov ter spominov.
Zahvaljujemo se vodnikom PD polž, ki so poskrbeli, da je bil naš pohod varen, zanimiv in strokovno izpeljan.
Sara Jurčič