Srebrno priznanje iz biologije je osvojila…

Letošnje tekmovanje iz biologije so zaznamovali pajkovci, velika skupina členonožcev. V to zanimivo, marsikomu strašljivo skupino, spadajo ščipalci (bolj jih poznamo pod imenom škorpijoni), pajki, suhe južine, pršice (med njimi nam zadnja leta velike preglavice povzročajo okuženi klopi kot prenašalci bolezni), paščipalci … Velika večina od več kot 100.000 opisanih vrst, ki jih uvrščamo med pajkovce, je kopenskih, redke pa so poselile sladkovodne ekosisteme in morja (vendar ne odprtih morij).

Pajki so plenilci, ki lovijo z mrežami, ki jih spletejo sami. Nekateri namesto tega pljuvajo, se skrijejo v jamico iz peska in napadejo iz zasede. Človeštvo se že nekaj časa intenzivno ukvarja z raziskovanjem pajkovih svilenih niti, ki so bolj močne od sviloprejkinih, hkrati pa zelo elastične. Lahko se raztegnejo do štirideset odstotkov svoje dolžine, ne da bi se pri tem pretrgale. Znanstveniki so ugotovili, da je pajkova nit stokrat močnejša od enako debele niti iz jekla in približno dvakrat močnejša od kevlarja (tj. sintetično vlakno, ki ga uporabljajo za izdelavo na primer neprebojnih jopičev in čolnov). Poleg tega svileno nit, ki jo izdelujejo pajki, bakterije ne morejo razgraditi.

Vse to in še mnogo več je preučilo 500 tekmovalcev državnega tekmovanja iz biologije, ki so se 3. decembra 2021 potegovali za zlata in srebrna Proteusova priznanja.

Našo šolo je na tekmovanju zastopala učenka Zala Vozelj iz 9. aV in osvojila je srebrno priznanje. Za dosežek ji iskreno čestitamo.

 

Viri:

Benedik, J. Pajkova svilena moč, Proteus 70/1, september 2007

https://sl.wikipedia.org/wiki/Pajkovci, pridobljeno 3. 1. 2022

https://sl.wikipedia.org/wiki/Pajkovci, pridobljeno 3. 1. 2022