prikazna slika krožek prve pomoči

Lansko leto nam je koronavirus preprečil, da bi lahko izvajali krožek prve pomoči vse šolsko leto. Letos pa smo z upoštevanjem vseh ukrepov, izvedli že kar nekaj poučnih, zanimivih in ustvarjalnih uric prve pomoči.

V mesecu oktobru, ko maske za učence še niso bile potrebne, se nam je pridružil član ekipe prve pomoči Rdečega križa Slovenije – OZ Grosuplje Tim Strojinc. S pomočjo vseh pripomočkov, ki so potrebni za higiensko in varno predstavitev temeljnih postopkov oživljanja, smo lahko videli praktično predstavitev postopkov oživljanja in izvedli praktične vaje. Učenci so najprej ponovili vse potrebne korake oživljanja. Na lutki so preizkusili oživljanje, in sicer samo z zunanjo masažo srca, brez umetnega dihanja. Čisto na koncu pa so lahko videli, kako se uporabi avtomatski defibrilator. Pri izvedbi vaj so bili uspešni, tematiko so vzeli resno in bili pripravljeni zelo aktivno sodelovati, da bi se čim več naučili.

V mesecu decembru smo izdelovali novoletne voščilnice za starejše občane iz Občine Ivančna Gorica. Voščilnice so občanom razdelili člani Rdečega križa za novoletne praznike. Pridružili so se nam tudi učenci krožka uporabna umetnost, ki ga vodita mentorici Jasmina Glavič in Andreja Gospodarič. Žal se nismo družili med ustvarjanjem, saj smo morali delati v mehurčkih. Upamo, da bomo lahko v prihodnjih letih izvedli tudi skupno delavnico.

Vesela sem, da lahko kot mentorica pri krožku sodelujem s toliko dobrimi ljudmi, ki so nam pripravljeni pomagati − učitelji in vodstvo na naši šoli, Območno združenje Rdečega križa Grosuplje in starši, ki nas spremljajo, podpirajo ter zalagajo s kompleti prve pomoči. Prav tako me veseli, da lahko spremljam in poučujem otroke pri urah prve pomoči. Tematika je včasih težka, na trenutke morda tudi strašna, vendar so otroci odločeni, da premagajo svoj strah in se naučijo nekaj več, da bodo lahko čez čas pomagali ljudem, ki bodo pomoči potrebni.

Mentorica krožka: Natalija Gabrijel