SIMPOZIJ OB ZAKLJUČKU JURČIČEVEGA LETA

V sredo, 20. 10. 2021, je na Podružnični šoli v Višnji Gori, kjer je tudi sam Jurčič obiskoval šolo, potekal simpozij z naslovom Proslavimo Jurčiča. Cilj simpozija je bil, da povzamemo vsa naša prizadevanja ob obeleženju Jurčičevega leta.

Prireditev se je začela ob 18. uri. Ni bilo boljšega začetka, kot da začnemo z Jurčičevima pesmima Dolenec in V opombo, ki sta ju recitirala Enej in Ela Perpar z matične šole OŠ Stična.

Po pozdravnem nagovoru župana, Dušana Strnada, in ravnatelja OŠ Stične, Marjana Potokarja, smo lepo sledili misli, da smo zelo hvaležni, da je Jurčič ravno naš rojak. Rojak, ki je povezal mlado in staro, tujce in domače, ljubitelje poezije ali proze. Vse to so priznali tudi na državni ravni, kar pomeni, da to spoznavajo tudi drugi Slovenci.

V nadaljevanju je program popestril pevski zbor PŠ Višnja Gora pod vodstvom Jasmine Sajko. Zapeli so himno Višnje Gore.

Sledil je strokovni del simpozija, v katerem so svoje misli predstavili strokovnjaki. Predstavili so povzetke prispevkov, ki so izšli v zborniku Proslavimo Jurčiča.

Strokovni govorniki so bili dr. Mihael Glavan, doktor bibliotekarskih znanosti, bibliotekar dr. Drago Samec, Roman Rozina, knjižničar v Ivančni Gorici, ter Danijel Zupančič. Svoj prispevek je v zborniku objavila tudi dr. Urška Perenič, ki pa je bila zaradi službenih obveznosti žal odsotna. Vsi so se strinjali v eni točki: vsi domačini živimo z Jurčičem in nam kot znan Slovenec res veliko pomeni.

Vodja natečaja Jurčičev novinarski vajenec, Andreja Robek Perpar, je razglasila zmagovalca natečaja. To je bila OŠ Dolenjske Toplice z mentoricama Vesno Kastelic in Matejo Hočevar, ki sta z veseljem prevzeli tudi nagrado, ki jo je prispeval Zavod Prijetno domače.

V zaključku je Urška Petek predstavila zbornik. Ta je razdeljen na tri dele, in sicer na:

  • strokovne prispevke prej navedenih avtorjev,
  • opis zakulisja snemanja igrano-dokumentarnega filma Romanje z Jurčičem ter opis priprave besedila za predstavo Sin slovenskega naroda, katerih avtorica je učiteljica matematike na OŠ Zagradec, Dragica Šteh,
  • šolske prispevke, v katerih najdete opisanih mnogo dejavnosti, ki so potekale na šoli in s katerimi smo obeležili Jurčičevo leto.

Prireditev sta vodila učitelja in koordinatorja projekta, Katja Tomažinčič in Igor Rajner.

Z vsemi gosti smo se podružili še v jedilnici šole, nato pa se razšli v prijetnem vzdušju in s pozitivnimi občutki, da smo res proslavili Jurčiča, kot so ga proslavili davno tega, leta 1882, ko je na Muljavo prišlo mnogo eminentnih gostov pa tudi preprostih vaščanov.

Andreja Robek Perpar