Planinski pohod učencev OŠ Stična na Ratitovec

Tretjo oktobrsko soboto se je 53 učenk in učencev planinskega krožka OŠ Stična z mentoricami Tanjo Črnivec, Bernardo Kunstelj Lepojič, Darjo Bregar, tremi učiteljicami ter izkušeno ekipo planinskih vodnikov PD Polž odpravilo na 2. planinski pohod na Ratitovec nad Železniki v sredogorje Škofjeloškega hribovja.

Zbrali smo se na parkirišču pred matično šolo in pred vrtcem v Višnji Gori, se poslovili od staršev in v uri in pol vožnje mimo Škofje Loke do Železnikov z avtobusom prispeli do vasi Prtovč. Pot smo začeli pri cerkvi sv. Marije, kjer smo svoje lačne trebuščke najprej podkrepili z malico iz nahrbtnikov. Čudovito hladno in jasno jutro, odeto v paleto sončnih odtenkov, nas je kar vabilo na dvourno pohodno turo do Gladkega vrha (1667 m), kjer stoji Krekova planinska koča, ki slovi po najslastnejših flancatih.

Po začetni strmi poti, ki nas je vodila skozi temen smrekov gozd, so nas na poti potrpežljivo pričakale tudi jeklenice in preizkusile naše spretnosti. Nato pa so se mogočna drevesa redčila in iz koraka v korak smo bili deležni lepših razgledov. Zadnji del poti do koče in Gladkega vrha nas je vodil po mehkih travnatih pašnikih. Na vrhu so nam zasijale oči ob čudovitem pogledu na visoke vršace v daljavi. Ker je vrh povsem gol, so se nam razgledi odpirali daleč na vse strani neba: na Porezen, proti Pokljuki, Golici, Bohinjskim goram, Karavankam in seveda tudi Triglavu, ki je bil zares mogočen, a zavit v odejo puhastih oblakov. Na vrhu smo mentorice ožigosale planinske knjižice, v Krekovi koči pa jih izpolnile. Medtem so se učenci podkrepili s čajem in zasluženimi flancati. Nazaj smo se vrnili po isti poti. Na izhodiščni točki smo naredili še skupno fotografijo.

Preživeli smo prijeten dan, se naužili svežega zraka, stkali nove prijateljske vezi in okrepili stare ter se ponovno zavedli, koliko lepot skriva in premore majhna Slovenija.

Hvala vsem vodnikom PD Polž, ki so poskrbeli za varnost, organizacijo, skrbno izbrano ciljno točko in odlično vodenje.

Aleksandra Šparl

Naslovna slika vzeta iz www.geago.si