In search of Josip Jurčič

Praznovanje Jurčičevega leta smo v šolski knjižnici počastili z mednarodnim projektom, zato smo se povezali s šolo St. Junipero Serra Catholic School iz Amerike, ki jo obiskuje Alina Hernandez, Američanka slovenskih korenin, ter jim poslali angleške prevode Jurčičeve Kozlovske sodbe. Alina živi v Kaliforniji, a pride junija vsako leto v Ivančno Gorico, kjer dočaka konec šolskega leta s svojimi vrstniki na Osnovni šoli Stična. Njen razrednik v ameriški šoli g. Brian Allison je bil nad idejo navdušen, zato je poskrbel, da so knjigo takoj prebrali v razredu. Sodeč po likovnih zdelkih, ki so nam jih poslali učenci, je bila zgodba zelo všeč tudi njim. Potrudili so se in v svoje izdelke vključili tudi slovenščino. Pri tem jim je pomagala Alina, ki je odigrala vlogo posrednice med našimi in ameriškimi učenci. Ko je Alina junija prišla v Slovenijo, je učencem v svojem slovenskem razredu izročila likovne izdelke njihovih vrstnikov iz šole St. Junipero Serra Catholic School. V teh izdelkih so učenci opisovali zgodbo, ki jim jo je prebral učitelj Brian, se zahvalili, obljubili, da bodo zgodbo prebrali tudi doma s starši, povedali, da so se naučili nekaj slovenskih besed, da je zgodba poučna, da si želijo priti na obisk v Evropo itd.

Da bi učenci iz tujine spoznali tudi Josipa Jurčiča, pa so učenci 7. a na matični šoli Arsa Shatri, Karolina Genorio, Timotej Hribar Rajterič, Tinkara Kastelic in Žan Janežič posneli kratek film z naslovom In search of Josip Jurčič. Film, ki je v celoti posnet v angleščini, popelje gledalca od OŠ Stična do Muljave, rojstnega kraja Josipa Jurčiča, gledalec pa spozna pisatelja in njegovo življenje. Film, ki so si ga ogledali tudi učenci na šoli St. Junipero Serra Catholic School, ima presenetljiv konec, ki obljublja nadaljevanje zgodbe. Za kaj več pa si boste morali film ogledati na spletni strani OŠ Stična.

Ta projekt ne bi bil mogoč brez pomoči Zavoda prijetno domače na čelu z direktorico Majo Lampret, ki je velikodušno podarila 25 knjig A goat trial in Višnja Gora za učence šole St. Junipero Serra Catholic School, ter omogočila snemanje filma na Jurčičevi domačiji na Muljavi.

Sodelujoči se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri povezovanju Osnovne šole Stična in šole St. Junipero Serra Catholic School ter realizaciji filma In search of Josip Jurčič.

Kristijan Rešetič, knjižničar na OŠ Stična