Čebele in ljudje

20. maj – SVETOVNI DAN ČEBEL še ena velika in pozitivna zgodba, ki jo je spisala Slovenija.

20. maja 2021 smo Slovenci že četrtič praznovali svetovni dan čebel. Učenke in učenci 1. triletja podružnične šole Višnja Gora smo na ta dan izvedli naravoslovni dan z naslovom Čebele in ljudje.

Pouk naravoslovnega dne smo pričeli s poučno in zanimivo pravljico o Čebeli Beli iz Podsmreke, avtohtoni kranjski sivki, katere avtorica je Višnjanka Ina Stojanović. Nato smo po skupinah obiskali čebelnjak kranjske čebele v mestnem jedru Višnje Gore. Tam smo se srečali s čebelarjema, ki sta nam predstavila svoje delo in razkazala čebelnjak. Učenke in učence sta seznanila s čebeljo družino, z nalogami vsake izmed njih, opisala sta razmnoževanje čebel, njihov vid ter še mnoge druge zanimivosti o čebelah. Opozorila sta tudi na izjemno ogrožajoče leto, ki zaradi velike pozebe streže marljivim čebelam po življenju. Zato so letos čebelarji tisti, ki hranijo čebele in ne obratno.

Po vrnitvi smo si v avli šole ogledali zanimivo razstavo o čebelah, panjih, čebelarskih pripomočkih ter začetnikih čebelarstva na Slovenskem, ki nam jo je podrobneje predstavil devetošolec Timotej Martini, večletni član šolskega čebelarskega krožka.

Dan smo zaključili z ustvarjanjem. Z barvnimi kredami smo na temo čebelarstva na asfaltnih površinah pred šolo ustvarili čebelarsko pravljico in na ta način širili zavest o pomenu čebel za obstoj življenja na Zemlji.

Učiteljice 1. triletja na PŠ Višnja Gora



  • Zahvala: Ani Šimac, mentorici čebelarskega krožka, za pomoč in koordinatorsvo z lokalnimi čebelarji
  • čebelarjema, g. Bobnarju in g. Mikliču, za deljenje svojih izkušenj s čebelarstvom,
  • Timoteju Martiniju za krasno vodenje po šolski čebelarski razstavi.

 

Ko bo izginila zadnja čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta, saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi …


Albert_Einstein_Head_S

Albert Einstein