Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

V soboto, 21. 11. 2020, je po celi Sloveniji potekalo državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. OŠ Stična so zastopali 4 učenci; dva s PŠ Zagradec ter po ena učenka z matične šole in PŠ Višnja Gora.

Državno tekmovanje je že 22. leto zapored organizirala Zveza društev diabetikov Slovenije. Glavni cilj tekmovanja je širjenje znanja o sladkorni bolezni tipa 1 in 2. Ta kronična bolezen je tako v svetu kot pri nas vse pogostejša. Je povzročiteljica marsikatere srčno-žilne bolezni, bolezni oči, odpovedi ledvic… Bolezen in njene posledice lahko močno zavremo z zdravim načinom življenja – zdravo prehrano in rednim gibanjem.

Vsako leto smo se tekmovalci in mentorji iz osnovnih in srednjih šol zbrali na treh lokacijah v Sloveniji. V skladu z zdravim načinom življenja smo najprej zaužili zdravo malico, se malo podružili, si ogledali kratko kulturno prireditev in na koncu seveda tudi tekmovali.

Letos je bila izvedba državnega tekmovanja  prirejena trenutnim varnostnim razmeram zaradi Covid 19. Zveza društev diabetikov Slovenije je v samo tekmovanje vložila veliko truda in tekmovanje zastavila tako, da ni izgubilo ne na vrednosti  ne na težavnosti. Učenci in dijaki so tekmovali na daljavo. Čas in datum tekmovanja sta bila strogo določena. Učitelji mentorji smo nadzorovali svoje tekmovalce v živo. Na naši šoli smo za ta namen uporabili aplikacijo Teams. Tako smo nadzorni učitelji od Zveze društev diabetikov Slovenije dan pred tekmovanjem prejeli povezavo do tekmovalnih vprašanj. Povezavo smo posredovali učencem na dan tekmovanja 15 minut pred začetkom tekmovanja. Tekmovalni vprašalnik se je odprl točno ob 11.00 in se zaprl točno ob 11.45. 

Naši učenci so se z vprašanji pogumno spopadli.

Zelo uspešna pri tem je bila Nastja Zupančič, 9.V,  ki je osvojila srebrno priznanje. Za priznanje ji iskreno čestitamo.

Ana Šimac