Kulturni praznik na OŠ Stična

V četrtek, 6. februarja 2020, smo na OŠ Stična pripravili prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Ta je s svojo ustvarjalnostjo dosegel, da ga slovenski narod ne bo nikoli pozabil.

Naša šola ima množico učencev z neverjetnim talentom in željo po ustvarjanju. K slovenski kulturi smo dodali svoj delček kulture − takšne, kot jo zmoremo mi. V kulturnem programu smo peli, deklamirali, plesali in igrali učenci ter učitelji matične šole in vseh šestih podružnic: Ambrusa, Krke, Muljave, Stične, Višnje Gore in Zagradca. Na prireditvi je nastopilo 11 pevskih zborov: 7 otroških, 3 mladinski in pevski zbor učiteljic. Več kot 300 nastopajočih učencev je dokazalo, da kultura živi vsak trenutek, če ji le dovolimo.

Dobre sledi in lepe spomine pa so pustili tudi nagrajeni učenci in učitelji. Na prireditvi je ravnatelj nagradil 28 učencev 9. razreda, ki so se več let vidno udejstvovali na kulturnem področju. Prešernovi nagrajenci OŠ Stična so: Uršula Černelč, Naja Mrvar, Teja Zaletelj, Lea Bernetič Rijavec, Živa Batis, Julija Genorio, Ula Regali, Lina Sekirnik, Ajša Hodžić, Nal Roš Omahen, Pia Zupančič, Mia Zajec, Tinkara Zajc, Neža Jerič, Vida Kovačič, Jure Humljan, Klavdija Dremelj, Sara Jontes, Taja Prijatelj, Tanja Škufca, Sara Jernejčič, Nina Jernejčič, Patricija Kastelic, Maja Mohorčič, Nika Prašnikar, Mojca Zupančič, Karolina Bregar in Ajda Barna Grabrijan. Med učitelji pa so bili letos nagrajeni trije izredno prizadevni učitelji, in sicer Branka Lavtar, Andrej Oberstar in Dragica Šteh.

Na prireditvi je poleg ravnatelja Marjana Potokarja in dr. Mihaela Glavana spregovoril tudi podžupan občine Ivančna Gorica, Tomaž Smole.

Šola je prostor prijateljstva. Je pa tudi prostor znanja, je prostor kulture, je prostor napredka … Ob vsem tem rastemo, se bogatimo, postajamo boljši … Na kulturni prireditvi smo poudarili, da so zelo pomemben del kulture vrednote. Strpnost, spoštovanje, dobra komunikacija, zaupanje, sodelovanje, odgovornost so prav gotovo vrednote, ki jih moramo spoštovati in negovati.

govor dr. Mihaela Glavana
govor podžupana Tomaža Smoleta

»Kultura sem jaz, si ti, smo mi vsi!«

Tanja Hribar