Praznično slovo od leta 2019 na PŠ Zagradec

 

Zadnji šolski dan v letu 2019 je bil resnično prazničen. Začeli smo ga s prireditvijo v šolski športni dvorani, na kateri smo se ob pesmih, dramatizaciji, plesu in skrbno izbranih besedah sprehodili čez decembrske dni in običaje, značilne za naše kraje.

Poseben čar prireditvi je dal slovesen podpis listine o predaji Zagraškega cveka, ki ga je v reki Krki našel in šoli v hrambo predal gospod Ivan Janez Rošelj.

Cvek je bil sicer predan šoli že junija 2017 v okviru projekta Bilo je nekoč (mentorstvo Slavka Nahtigal), na tej prireditvi pa se je še podpisala listina o predaji.

Vodja šole Darja Strah se je gospodu Rošlju zahvalila za njegovo velikodušnost, predvsem pa za njegovo ljubiteljsko navdušenje nad zgodovino kraja, ki ga z veseljem deli tudi z nami. Listino so podpisali Ivan Janez Rošelj, ravnatelj Marjan Potokar, vodja šole Darja Strah in nekdanja vodja šole Slavka Nahtigal.

S tem dejanjem smo počastili tudi prihajajoči praznik – dan samostojnosti in enotnosti. Kot je poudaril ravnatelj Marjan Potokar, je ravno spoštovanje dediščine in tradicije temelj našega naroda in narodne zavesti.  

Na prireditvi so prvič nastopili tudi učenci glasbene šole Grosuplje, ki v letošnjem šolskem letu v prostorih PŠ Zagradec izvaja pouk trobil in klavirja. Razveselili smo se tudi nastopa najmlajših stanovalcev naše hiše – otrok in vzgojiteljic vrtca Sonček in zaploskali zmagovalcem natečaja za najbolj  izvirno praznično voščilnico.

Za veliki finale prazničnega dne je poskrbela napeta tekma v odbojki med devetošolci in učitelji. Po razburljivi končnici so slavili učenci 9. Z, govori pa se, da učiteljski zbor že napoveduje povratni dvoboj. Kot kaže, nas čaka zanimivo in zabavno leto.   

Za zaključek praznične prireditve sta oba šolska zbora prvič zapela  pesem z naslovom Moj Zagradec. Besedilo himne je napisala Dragica Šteh, uglasbil pa jo je Robert Kohek.