Šolski ekipni kros v Mariboru

Končno trenutek napoči.
Na mesta! starter reče,
lovčeva puška poči
in množica steče.
(T. Pavček)

 

… množica naših izbranih tekačev se je v četrtek, 19. 4. 2018, udeležila Šolskega ekipnega krosa, državnega prvenstva za osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom in srednje šole, ki je potekalo v čudovitem športnem parku Tabor v Mariboru.

Sprva neprijetno počutje, bledica, vznemirjeni metulji v trebuhih in kanček strahu, ki ga je bilo zaznati na obrazih otrok pred samim tekmovanjem, je pregnalo toplo sonce, prostrana zelenica, nepozabni zabavni program, znani obrazi vrhunskih športnikov in nasploh prijetno vzdušje. Izvajalec tekmovanja je bil Atletski klub Poljane Maribor, ki je z organizacijskega vidika tekmovanje speljal več kot odlično.

Na prizorišču v parku se je zbralo kar 47 tekačev iz PŠ Višnja Gora, PŠ Zagradec, PŠ Krka in matične šole, ki so pod enim okriljem zastopali OŠ Stična. Tekmovali so v več kategorijah – posamično, ekipno (dekleta in fantje istega letnika) in skupno v okviru šole. Dečki in deklice letnika 2010 do 2008 (od 2. do 5. razreda) so tekli 500 m. Zanje je bilo tekmovanje netekmovalnega značaja. Pa vendar so bili nekateri med njimi na tako velikem tekmovanju prvič. In to je bilo za njih posebno doživetje.

Dečki letnika 2007 do 2005 (od 5. do 7. razreda) in deklice letnika 2007 do 2003 (od 5. do 9. razreda) so tekli 1000 m. Dečki letnika 2004 in 2003 (8. in 9. razred) pa so svoje moči pomerili na progi, dolgi 1500 m. Vsi tekmovalci so se borili kot gladiatorji v areni.   

Nekateri med njimi so dosegli vidnejše rezultate. V kategoriji netekmovalnega značaja so se med prvih deset uvrstili Anže Možina (VG – 10. mesto), Nia Ploj Vollmayer (MŠ – 7. mesto), Gašper Miklavčič (VG – 10. mesto), Ronja Glažar Tamše (VG – 4. mesto), Pina Perpar (K – 7. mesto) in Nina Kostanjevec (VG – 8. mesto). V kategoriji tekmovalnega značaja pa so ime OŠ Stična med prvih deset ponesli Om Dušič (K – 9. mesto), Pia Lebar (VG – 10. mesto), Živa Batis (MŠ – 5. mesto), Uršula Černelč (MŠ – 9. mesto) in Zoja Peteh (MŠ – 6. mesto). Ekipno so dečki in deklice letnika 2004 dosegli 5. mesto, letnika 2007 – 6. mesto in letnika 2006 – 10. mesto. Skupno pa so naši tekači in tekačice šoli prisvojili zasluženi pokal, in sicer 3. mesto.

Vsem tekmovalcem in tekmovalkam iskreno čestitamo. Še več! Da sta tekmovalnost in borbenost v življenju pomembna, so dokazali naši fantje, saj so se izkazali tudi v drugačni luči in med samim tekmovanjem pokazali sočutje, solidarnost in pomoč. Če vas zanima na kakšen način, jih vprašajte. Bravo, fantje!
Zapisala: A. Šparl