Med dvajsetimi najboljšimi avtorji spisov na natečaju Roševi dnevi

V marcu 2018 sem se kot učenka 9. razreda PŠ Višnja Gora udeležila 31. srečanja Roševih nagrajencev, ki je potekalo v Celju, in sicer na OŠ Frana Roša. Pod mentorstvom učiteljice Petre Rus Mušič sem bila med mnogimi osnovnošolci izbrana v krog dvajsetih najboljših avtorjev tega natečaja. V spisu Vsak človek je unikat sem razglabljala o splošnih človeških temah. V zaključku spisa sem zapisala:  »Bilo bi lepo, da bi si drug drugemu izkazali spoštovanje in za vsako lepo besedo, dejanje, znanje … rekli HVALA.«

Ob 10. uri smo se zbrali vsi izbranci, večina s svojimi mentorji in ravnatelji. Najprej sem se udeležila delavnice V svoji koži. Pogovarjali smo se o tem, kako bi se lahko postavili v kožo neke osebe, ki jo poznamo, o odnosu drug do drugega in o inspiracijah pri pisanju zgodb, spisov. Tako kot se za literarni natečaj spodobi, smo tudi napisali spis o svojem položaju v neki situaciji. Pogovarjali smo se o problemih današnje civilizacije, o rasizmu, strpnosti, tudi o bolj političnih temah, kot so begunci in bolezni, ki jih največkrat prezremo ali pa smo nestrpni do osebe s to boleznijo. Govorili smo o vsakdanjem primeru »pri frizerju«, ki se lahko zgodi vsakemu izmed nas.

Po kosilu smo si ogledali še Roševo hišo. Prijazna gospa nam je pripovedovala o njegovem življenju ter zrecitirala njegovo pesem. Preselili smo se v celjsko knjižnico, kjer so podelili priznanja za najboljše knjižno delo, najboljši spis ter najboljšo pesem 31. Roševega natečaja.

 

Patricija Germ, 9. razred, PŠ Višnja Gora, mentorica Petra Rus Mušič, prof.