Gospodinjstvo

Recepti


BUČNA KREMNA JUHA   

Potrebujemo (sestavine za 4 osebe: )

  • 0,5 kg  buč
  • 3 krompirji
  • 1 manjša čebula
  • 1 žlica moke
  • česen sol,
  • poper
  • žlička sesekljanega peteršilja
  • rožmarin
  • bazilika

Priprava:

Bučke operemo, narežemo. Olupljen in na kose narezan krompir skuhamo v slanem kropu.

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, oddamo naribane bučke in zalijemo s podmetom (naredimo ga iz žlice moke in vode).

Dodamo kuhan krompir, zalijemo in pustimo vreti 15 min. juho zmešamo nato s paličnim mešalnikom, dodamo zelišča (peteršilj, baziliko, poper, ..)

Juho razdelimo po krožniku, na sredo damo žlico kisle smetane in jo okrasimo z vejicami peteršilja. Zraven lahko ponudimo tudi popečene kruhke.

Popečeni kruhki: na kockice narežemo kruh in ga popražimo na maslu.

Ali: spečemo palačinke, jih narežemo na tanke rezance in ponudimo k juhi.

 

FRANCOSKA SOLATA

potrebujemo:

  • 2 srednje velika krompirja narezana na kocke
  • 3 trdo kuhana jajca, narezanih na kocke
  • 2 kuhana korena, narezani na kocke
  • 1 skodela kuhanega graha
  • 3 kisle kumarice, narezane na kocke
  • 1 žlica limoninega soka
  • 3 žlici majoneze
  • sol in  poper po okusu
  • 1 žlička gorčice

 

Priprava:

Narezano zelenjavo vložimo v solatno skledo, dodamo limonin sok, sol, poper in olje. Vse premešamo, dodamo gorčico in majonezo in še enkrat premešamo. Solato lahko okrasimo s peteršiljem, krešo, redkvicami, kislimi kumaricami ali olivami. Z njo lahko nadevamo izdolbene paradižnike, rezine šunke ali salame, princeskine krofe, ki jih naredimo po navodilu na ovitku. Tekne pa seveda tudi kot priloga k zrezkom, klobasam…

 

PEČENE HRENOVKE

hrenovke narežemo in jih na ponvi spečemo. ponudimo še tople.

HITRO PECIVO

potrebujemo:

  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 150 g moke Sadje po okusu

 

Priprava:

Jajca najprej DOBRO penasto zmešamo (mešalnikom). Nato dodamo sladkor in še enkrat pomešamo. Na koncu dodamo še moko; tokrat pa mešamo zelo previdno in počasi, da nam masa »ne pade dol«.

Zmes nato vlijemo v namaščen pekač. Na koncu lahko dodamo še na koščke narezano sadje.

Vse skupaj damo v ogreto pečico in pečemo približno 20 min pri 180 0 C.

ZELENJAVNA JUHA

Za 4 porcije potrebujemo: različna vrsta zelenjave

  • 100 g cvetače,
  • 40 g graha,
  • 100 g zelene kolerabice,
  • 40 g korenja,
  • 160 g krompirja,
  • 1 l nemastne kostne juhe ali 1 jušna kocka raztopljena v vodi
  • listič luštreka ali zelene,
  • 3 g soli,
  • zelen peteršilj.

Priprava:

Razločno zelenjavo najprej operemo, očistimo in narežemo na enakomerne kocke lahko jo tudi naribamo.

Narezano zelenjavo kuhamo v vodi, ki smo ji dodali jušno kocko, listič luštreka ali zelene. Kasneje dodamo še na kocke (zelo drobno) narezan krompir. Ko je vse mehko, lahko juho zmiksamo s paličnim mešalnikom. Juhi izboljšamo okus s sesekljanim peteršiljem.

ZDROBOVI CMOKI

Potrebujemo:

  • 1 jajce
  • 3 žlice pšeničnega zdroba (oz. 3 žlice zdroba na 1 jajce)

Priprava:

Jajce in zdrob dobro zmešamo in pustimo v hladilniku vsaj 30 minut, preden cmoke zakuhamo. Po 30 minutah vzamemo zmes iz hladilnika in z žlico oblikujemo cmoke, katere zakuhamo v juhi (cca. 5 minut in nato pustimo pokrite še vsaj 10 minut).

Osnovno vlečeno testo

Potrebujemo:

35 dag moke

2 žlici olja

1 jajce

1 žlic kisa

1,5 dcl mlačne vode

sol

Priprava:

Moko presejemo v skledo in naredimo jamico. Na sredino ubijemo jajce in dolijemo olje. Vodo zmešamo s kisom in soljo. Iz vseh sestavin zamesimo testo. Pustimo, da počiva najmanj eno uro, nato ga razvlečemo in namažemo s poljubnim nadevom.

BUČKIN  »ŠTRUDL«

potrebujemo :

  • 1 srednje veliko bučko
  • Sladkor
  • Cimet
  • Rozine
  • 200 g skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 jajci

 

Priprava:

Bučke  olupimo, operemo in naribamo. Nato jih dobro ožamemo.

Nadev: v posodi zmešamo skuto, 1 jajce in kislo smetano.

Namaz : jajce dobro prežvrkljamo. Z njim na koncu namažemo zavitek.

Testo dobro razvlečemo. Nadevamo  ga z bučkami,  skutinim nadevom, dodamo sladkor, rozine in cimet . Testo nato zavijemo in položimo v pekač. Dobro  ga»prepikamo« z vilicami in nato premažemo z jajcem. Tako pripravljen »štrudl«  damo v pečico in pečemo pri 220 0 C približno ¾ ure (45 min).

Pripavila:

Elizabeta K. Križaj