Ustvarjanje novoletno – zimske EKO pravljice

Učiteljice podaljšanega bivanja matične šole smo v novembru izdelale načrt, kako združiti ekološko ozaveščanje učencevnovoletno okraševanje šole ter sodelovanje v ekoprojektu Modri Jan.

Po izjemnem odzivu staršev, ki so nas skoraj zasuli z odpadno embalažo, smo se v decembru lotili dela.

Učenci tretjega in višjih razredov so uspeli celotno šolo okrasiti z unikatnimi snežinkami iz polikanih jogurtovih lončkov. Ob navdihu učiteljice Maje Sever je tretja skupina OPB ustvarila tudi zanimive reliefno porisane obeske iz jogurtovih pokrovčkov ter posebne okraske iz izrezane embalaže.

V prvi skupini smo medtem izdelovali prikupne pingvine iz plastenk in odpadnega blaga… 

… ter voščilnice iz odpadnega tršega papirja, na katere smo odtiskovali snežake s pečatniki, izdelanimi iz zamaškov in odpadne pene.

Pravi podvig je bila novoletna jelka. Spretni hišnik nam je natančno izvrtal ravno pravšnje luknje v trših belih plastenkah (deblo), da smo vanje lahko vtikali ogromno na vejice in iglice razrezanih prozornih plastenk. Največja zasluga za dovolj košato jelko gre učiteljici Suzani Močnik in njeni drugi skupini, ki jo je z vztrajnim rezanjem plastenk skoraj odnesla z ožuljenimi rokami.

Četrta skupina (3.r) je pod mentorstvom učiteljice Uršule Zakrajšek izdelala bonbončke iz porabljenih papirnatih brisačk in ovojnega papirja iz razrezanih modrih plastičnih vreč. Tako so nastali prikupni okraski za novoletno jelko. 

Pod EKO novoletno jelko sodijo tudi EKO darilca – s časopisnim papirjem ovite škatle. 

V prvi skupini smo izdelali tudi pravi pravcati dom za pingvine. Iglu iz odpadne embalaže mleka in sokov. Da njihov domek oddaja pravo toplino in čarobnost, smo vanj vstavili tudi svetilko. 

Nenazadnje se je v zasneženo čarobno vas pingvinov prikradel tudi ogromen EKO snežak, ki je nastal v tretji skupini.

Druga skupina je poskrbela le še za piko na i, zaključni predstavitveni pano, in projekt je bil končan.  

Zahvaljujemo se staršem in učencem, ki ste pridno sodelovali pri zbiranju odpadnega materiala, čistilkam, ki ste vestno in sproti odnašale odpadke ter še dodatno skrbele za red in čistočo, hišniku za že omenjen, a nepogrešljiv prispevek pri izdelavi novoletne jelke, ter seveda vsem ostalim, ki ste kakorkoli prispevali pri idejah in izvedbi projekta.

                                                                                                                                                                                                                    Slike uredila in zapisala Maja Berčon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *