Ivanka Mestnik na obisku na PŠ Zagradec

Na Podružnični šoli Zagradec smo se v petek, 21. 5. 2021, razveselili obiska pisateljice iz Suhe krajine Ivanke Mestnik. Želja je bila, da bi se učenci srečali s pisateljico v Hiši kulture in nature v Drašči vasi, kjer so razstavljeni tudi likovni izdelki naših učencev, ki so nastali pod mentorstvom učiteljice Anke Švigelj Koželj. Zaradi epidemioloških razmer smo dogodek izvedli kar zunaj, za našo šolo, sodelovali pa so učenci 5. b  razreda z učiteljico Matejo Jere Grmek. Ta razred se je z literarnimi prispevki najbolj številčno odzval na razpis PŠ Zagradec (pobudnica razpisa je bila učiteljica Dragica Šteh) in Hiše kulture in nature v rojstni hiši Ivanke Mestnik v Drašči vasi z naslovom Ivanka Mestnik – kulturni studenec Suhe krajine.

Najlepše so ta dogodek opisali kar učenci sami, zato spodaj navajamo njihove misli. Po dogodku je vodja PŠ Zagradec pisateljici Ivanki Mestnik pokazala nastajajočo zbirko Rastoče knjige v preddverju šole, kjer pomembno mesto zaseda tudi njena knjiga Krka, zelena žila do srca. V sedanjih časih, ko se šola v Zagradcu osamosvaja, nas zelena lepotica Krka navdihuje ter nam daje identiteto in navezanost na kulturo in naravo Suhe krajine.

Vtisi učencev

V petek, 21. 5. 2021, smo imeli učenci 5. bZ intervju s pisateljico Ivanko Mestnik. Vse nam je povedala, kar smo želeli vedeti. Zdelo se je, kot da je govorila s srcem. Meni je bil intervju zelo všeč. Še bolj me je porinila v našo državo in naš jezik. Zdaj vem, da je naša država Slovenija najlepša in najbolj poraščena z gozdovi. Ima tudi lepe reke: velike, majhne, ozke in široke. Povedala nam je, kateri sta njeni najljubši knjigi od vseh, ki jih je napisala. Izlet na modri planet je žalostna, a hkrati poučna, saj ti knjiga pove, da moraš sprejeti, kar se v življenju zgodi. Tako je morala tudi gospa Ivanka sprejeti, da bo njena vnukinja taka kot je – posebna.

Povedala nam je, da je napisala okoli 30 knjig, kar je veliko. Zelo mi je bilo všeč, da je prišla.

Marija Žgajnar, 5. bZ

 

Intervju z Ivanko Mestnik se mi je zdel zelo poučen, saj je povedala veliko stvari o svojem življenju. Všeč mi je bilo tudi to, da je besedilo črpala iz resničnih dogodkov. Tako je nastala knjiga Izlet na modri planet in še druge knjige.

Monika Uršič, 5. bZ

 

Intervju se mi je zdel zelo zanimiv, ker nam je povedala stvari iz starih časov. Poudarila je, da so knjige pomembne. Spodbudila nas je, da  se odločimo, da postanemo pisatelji.

Aljaž Amon, 5. bZ

 

Meni je bil intervju z Ivanko Mestnik zelo zanimiv, saj sem izvedela veliko novega. Mislila sem, da vem o reki Krki vse, a se motim. Medtem ko je gospa Ivanka govorila, sem se kar utopila v pogovor. Odločila sem se, da bom vse knjige, ki jih je gospa napisala, prebrala. Zdaj imam večjo željo do pisanja knjig. Ko je bilo konec intervjuja, sem bila žalostna, saj sem hotela še kaj izvedeti o njej.

Nina Rajer, 5. bZ

 

Meni je bilo zelo lepo. Ko je pripovedovala, sem zelo uživala. Zanimivo mi je bilo, da si je želela postati učiteljica. Vesela pa sem tudi, ker je postala pisateljica.

Žana Zaletelj, 5. bZ

 

 

V petek mi je bilo res všeč. Naučila sem se veliko o času, ko je bila Ivanka Mestnik še otrok. Pripovedovala nam je o svoji družini. Rekla je, da jih je bilo 12 skupaj s starši, otrok je bilo 10. Ona je bila rojena 9. po vrsti. Povedala je, da sta bili in še vedno sta njeni najljubši knjigi Izlet na modri planet in Grenki kruh. Bila sem zelo vesela tega intervjuja. Bilo je res poučno in zabavno.

Tinkara Globokar, 5. bZ