Pomoč svetovalne službe

Spoštovani starši,

razmere, ki jih doživljamo zaradi pandemije koronavirusa ter ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja okužbe, vplivajo na naše občutenje zaskrbljenosti, negotovosti, strahu in tesnobe. Ta občutja so normalen odziv v danih razmerah in jih v večji ali manjši meri doživljajo tudi naši otroci in mladostniki.

V medijih so objavljeni nasveti, kako se soočati z nastalo situacijo tudi z vidika ohranjanja duševnega zdravja. Želimo vam posredovati nekaj misli, kako se pogovarjati z otroki in jih podpreti.

Otroku sporočite, da je razumljivo, da se počuti zaskrbljen ter mu pomagajte, da bo razumel nastalo situacijo. Lastne zaskrbljenosti ne prikrivajte, ampak otroku pokažite, kako se z njo soočate. Otroka vprašajte, kako se počuti, kaj ga skrbi, nekateri otroci tesnobo lažje izrazijo preko zapisa ali risbe. V pogovoru bodite pomirjujoči.

Poskrbite, da ne bo otrok izpostavljen novicam brez nadzora, ker pogosta negativna sporočila stopnjujejo strah. Preverite otrokovo morebitno napačno razumevanje informacij in jih popravite.

Pogovorite se z otrokom, kaj lahko sam doprinese k zajezitvi pandemije (umivanje rok, omejitev gibanja, druženje s starimi starši, sorodniki in prijatelji preko telefona) ter da bodo vlada, zdravstveno osebje, znanstveniki in ljudje, ki skrbijo za našo varnost in preskrbljenost naredili vse, kar je v njihovi moči, da se življenje spet normalizira.

Pri pogovoru z mlajšimi otroki vam je lahko v pomoč zgodbica, ki so jo pripravili v zavodu Motus: Zgodba o koronavirusu.

Poudarite pozitivne zgodbe, saj je kljub zahtevnemu obdobju veliko ljudi pripravljenih na medsebojno pomoč (trud zaposlenih, prostovoljcev, donacije bolnišnicam…).

Za pomoč in pogovor lahko stopite z nami v stik preko spodaj napisanih e-naslovov:

Po pomoč se lahko obrnete tudi na sledeče telefonske številke:

  • Telefon za otroke in mladostnike 116 111 – od 12. do 20. ure.
  • Zdravstveni dom Ivančna Gorica 040 469 648 – vsak delovnik od 8. do 14. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure; 051 323 275 – vsak delovnik od 14. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah od 10. do 12. ure.
  • Klic v duševni stiski (Karitas) 01 520 99 00 – od 19. do 7. ure.
  • Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 – 24 ur na dan.
  • Center za psihološko svetovanje Posvet 031 704 707 – vsak delovnik med 8. in 20. uro.
  • Klicni center za informacije o koronavirusu 080 1404 – vsak dan med 8. in 20. uro.

V primeru družinskega nasilja:

  • SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja 080 11 55 – vsak delovnik od 12. do 22. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 18. do 22. ure.
  • Ženska svetovalnica-krizni center 031 233 211 – 24 ur na dan.
  • Psihosocialna in psihološka pomoč za ženske in otroke, žrtve nasilja in žrtve spolnih zlorab 031 699 333 – vsak delovnik med 9. in 15. uro.

Bodite zdravi, šolske svetovalne delavke

Drage učenke in učenci, spoštovani starši,

če ste v stiski, potrebujete pomoč in se želite pogovoriti, lahko stopite z nami v stik preko naslednjih e-naslovov:

tina.cvar-tomazin@os-sticna.si

bojanca.krizman@os-sticna.si

anka.kavcic@os-sticna.si

branka.lavtar@os-sticna.si

V sporočilu lahko tudi napišete telefonsko številko, na katero vas pokličemo.
Bodite zdravi, poskrbite zase ter za svoje bližnje in delajte za šolo! Rezultat iskanja slik za smajli
V želji po čimprejšnjem srečanju v šoli, vas lepo pozdravljamo,
šolske svetovalne delavke.