Objave v zvezi z COVID 19

O koroni, sodelovanju in svetu, ki se spreminja

Še pred časom smo govorili, da je svet ena velika globalna vas. Najpomembnejše je bilo, da so informacije in dobrine na takojšnjem dosegu, izumili smo svet na dotik a pri tem precej izgubili stik s samim seboj.

Svet na dotik je iluzija. Še tako spretno drsanje po ekranu tabličnega računalnika ali pametnega telefona, ne more pričarati kosila, sešiti odeje, pobožati in objeti. Pa bomo kot kaže v naslednjih dneh, tednih, morda celo mesecih, najbolj potrebovali prav to. Hrano, streho nad glavo in pristen človeški odnos. Virus s preveč simpatičnim imenom je naše kraljestvo samozadostnosti in splošne razvajenosti zamajal v njegovih temeljih. Odločno in brezkompromisno nam zapira vrata tako zelo znanega potrošniškega sveta in na široko odpira svetove, za katere se je zdelo, da so že izumrli. Svet za domačo družinsko mizo. Svet dolgih večerov, družabnih iger, samotnih sprehodov in serijskega branja. Ga bomo znali izkoristiti? Bomo zmogli pregnati sence tesnobe, ki se ob širjenju virusa in številnih prepovedih, razpredajo nad nami? Bomo, če bomo namesto praznih govoric, zgražanja in iskanja krivcev za nastalo situacijo, izbrali upoštevanje navodil, sodelovanje in medsebojno pomoč.

Dragi starši. S ponedeljkom začenjamo s tako imenovanim poukom na daljavo. V spletnih učilnicah bodo pripravljena gradiva in navodila za samostojno delo učencev. V pomoč nam bodo izobraževalni portali in interaktivne vsebine; komunikacija z učitelji bo potekala preko elektronske pošte. Spodbujajte in motivirajte vaše otroke, da bodo vsakodnevno spremljali dogajanje v spletni učilnici in sledili navodilom. Poskrbeli bomo, da bodo pripravljene vsebine kvalitetne in ne preveč obsežne, saj nikakor ne želimo, da učenci ves čas preživijo pred zasloni. Odlične alternative predstavljajo: sprehod v naravo, branje knjig, umetniško ustvarjanje in družinski pogovor. Ročno napisan dnevnik dejavnosti v času, ko poteka pouk na daljavo, bo čez nekaj časa zagotovo dragocen spomin.

Javno življenje bo za nekaj časa ugasnilo. Brez svetlobe pa ni življenja. Zato vsi skupaj prižgimo iskre sodelovanja, razumevanja, strpnosti, samoiniciativnosti, ustvarjalnosti in medsebojne pomoči. Iskre naj postanejo ogenj, ki bo v tesnobo in negotovost prinesel svetlobo, toplino in upanje.

Dragica Šteh, prof.

Za starše in učitelje