MATEMATIKA JE POVSOD OKOLI NAS

UNESCO je lanskega novembra razglasil 14. marec za mednarodni dan matematike. V šolskem letu 2019/2020 je bila skupna mednarodna tema Matematika je povsod okoli nas.

Na OŠ Stična smo skupaj s PŠ Višnja Gora in PŠ Zagradec matematiki posvetili ves mesec marec. Ustvarjali smo matematične rebuse, likovne, pesniške in kuharske mojstrovine na temo števila π ter pripravili matematično čajanko za nekdanje in sedanje učiteljice in učitelje matematike. Na čajanki tik pred karanteno se nam je pridružil tudi ravnatelj Marjan Potokar. Povabilu se je pogumno odzvala naša bivša sodelavka Danica Rus.

Na matični šoli smo v tretjem tednu marca ustvarili modelčke za število (pi), pri izbirnem predmetu SPH (sodobna priprava hrane) smo izdelali veliko  in  v obliki grške črke PI. Učenci 5. a so ustvarjali pesniške zapise, s 6. b smo ustvarjali rebuse. Pri izbirnem predmetu likovno snovanje so učenci ustvarili svoje vidike matematike okoli nas. Za nadarjene učence zadnje triade je bila izvedena delavnica na temo zanimivih števil.

 

Na PŠ Višnja Gora smo v tednu od 9. do 13. 3. 2020 v šolski avli pripravili pravo razstavo. Posvetili smo se številu (pi). Učence smo spodbudili k ustvarjanju rebusov s številom , iskanju pesniškega navdiha na to število, odkrivanju živali hrane, predmetov in rastlin, ki v sebi nosijo  …

Učenci 4.bV razreda so naredili (pico) velikanko in vsak posamezen kos je nekaj posebnega.

Na PŠ Zagradec smo iskali rime in pisali pesmi, ki so vsebovale besede z zlogom . Nastalo je veliko zanimivih verzov. Petošolci so zgodbo povezali s sliko in svojim zapisom dodali še umetniški pridih. Razpisali smo tudi natečaj za najdaljši seznam besed, ki vsebujejo zlog . Reševali smo rebuse in se preizkusili v recitiranju decimalk števila  

 

Prijavili smo se na natečaj in za vse naše mojstrovine prejeli tudi posebno  π-nagrado za številne π-aktivnosti.  OŠ Stična,  PŠ Višnja Gora, je prejela posebno π-nagrado za številne π-aktivnosti.

Čestitke vsem učencem PŠ Višnja Gora in njenim mentorjem.

 

Izvirnost in matematični navdih naših učencev sta izjemna. Še naprej bomo spodbujali njihovo domišljijo in kreativnost.

 

Aktiv učiteljev matematike