10. ASTRONOMSKI TABOR

Letos se je v času od 8. 11. do 9. 11. 2019 odvijal že 10. astronomski tabor. Tabora se je udeležilo 21 učencev 8. in 9. razreda OŠ Stična (matična šola, PŠ Višnja Gora, PŠ Zagradec).  Že 10. leto so učenci spoznavali vrstnike iz Ljubljane in spletli nova prijateljstva. Letos smo bili v Domu Zapotok na Kureščku.

Našo pustolovsko dogodivščino smo začeli v Ivančni Gorici, nato smo pobrali učence OŠ Milana Šušteršiča v Ljubljani in se odpravili proti Kureščku. Tam smo začeli s spoznavnim druženjem ob tabornem ognju in si spekli hrenovke ter krompir.

Nato smo se naučili  uporabljati zvezdne karte in se seznanili s programom Stellarium. Po večerji je prišel astronom Matic Smrekar, ki nam je na zanimiv in nekoliko drugačen -­ šaljiv način povedal veliko o vesolju. Po zabavnem in poučnem predavanju smo odšli v sobe, kjer smo navezali nova prijateljstva. Žal smo ponoči poslušali glasbo dežja, tako da nočnega opazovanja neba ni bilo. V soboto dopoldne nas je zbudilo Sonce.  Zunaj smo postavili planete našega Osončja ter opazovali Sonce.

Hrana je bila zelo dobra, saj so nam kuhale učenke OŠ Milana Šušteršiča. Pomivanje posode pa je bil najbolj zabaven del tabora.

Všeč nam je bilo, da smo imeli tudi čas za prijatelje. Drugo leto bova to izkušnjo sigurno ponovili.

 

 Zala Žerovnik in Nastja Zupančič, 8.VG

Utrinki udeležencev tabora:

Matic nam je na zelo zanimiv in smešen način predstavil vesolje in s seboj je imel ogromen teleskop.

 

 

Tabor je bil zelo zabaven, sproščen in zanimiv.  

 

 

Bilo je zelo zanimivo in prijateljsko vzdušje. Predavanje Matica je bilo na ravni najstnikov, zato smo se zelo zabavali.

 

Veliko novega sem se naučil v teh 2 dneh. Veliko smo se družili, pogovarjali in zabavali. 

 

 

Najbolj sem se s prijatelji zabavala ob pečenju hrenovk na ognju in pomivanju posode. Čeprav se zdi zelo dolgočasno delo, nam je bilo zelo zabavno in smo se imeli zelo dobro. Matičevo predavanje nas je presenetilo, saj smo mislili, da bo dolgočasno, a je bilo tako zanimivo, da smo se nasmejali do solz.

 

 

Bilo je zelo dobro. Najbolje je bilo pomivati posodo. Dobila sem veliko novih prijateljev in se veliko naučila.

 

 

Na taboru smo se imeli odlično in bi  z veseljem še enkrat šla nanj.