Dan slovenske hrane 2019

Letošnji dan slovenske hrane smo na OŠ Stična in v občini Ivančna Gorica praznovali še posebej slovesno. Poleg tradicionalnega slovenskega zajtrka smo obeležili tudi visok jubilej kranjske čebele.

Ravnatelj Marjan Potokar je sprejel in pogostil župana Dušana Strnada. Skupaj sta se pridružila učencem na zajtrku, pri katerem ni manjkalo dobrot kot so kruh, maslo, med, mleko in jabolka lokalnih pridelovalcev.

Praznovanje dneva slovenske hrane, ki ga v Sloveniji obeležujemo že vrsto let, se je nadaljevalo v športni dvorani OŠ Stična z osrednjo prireditvijo ob 140 letnici vpisa kranjske čebele v sistematiko medonosnih čebel. Slovesnost sta pripravili Občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije, v sodelovanju z Osnovno šolo Stična in domačima Čebelarskima društvoma Stična ter Krka in Zagradec. Zbrane učence, številne čebelarje iz vseh koncev Slovenije ter občane in občanke Ivančne Gorice so nagovorili ravnatelj šole Marjan Potokar, namestnica generalne direktorice za kmetijstvo Marjeta Bizjak in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Govorci so še posebej spregovorili o pomenu čebelarstva, o slovenskem, tradicionalnem slovenskem zajtrku ter o Kranjski čebeli, eni najbolj razširjeni čebelji vrsti na svetu. Prisotne je tokrat malo drugače nagovoril tudi župan občine gostiteljice, Dušan Strnad, saj je njegovo znanje po šolsko preverjala učenka Ajša.

Prireditev se je nadaljevala z odlomkom iz šolskega muzikala Tu smo doma. Zapeli so otroci otroškega in mladinskega pevskega zbora OŠ Stična, pod vodstvom dirigentke Bojane Mulh. Mlade igralce sta na nastop pripravili mentorici Jožica Ferlin in Aleksandra Šparl. Zaplesali so plesalci pod mentorstvom Marije Majzelj Oven, program pa so popestrili še harmonikaši s Slakovo pesmijo Čebelar. Scenarij prireditve je napisala Dragica Šteh, ki je skupaj z Ajšo Hodžić tudi vodila prireditev. Nastopajoči in učenci razredne stopnje OŠ Stična so prejeli medenjak v obliki rožice, z voščilom kranjski čebeli, za kar so poskrbeli čebelarji ČD Stična.