Ponosni, veseli, navdušeni

Na OŠ Stična smo spet ustvarili nekaj lepega. Po šolskih hodnikih je ves september odmevalo Mi smo tu doma, vzdušje se je preselilo še na sosednjo srednjo šolo, kjer smo v drugi polovici meseca snemali pesmi za našo zgoščenko z istoimenskim naslovom.

Otroški in mladinski pevski zbor matične šole, mladinska zbora iz PŠ Zagradec in PŠ Višnja Gora so ves mesec pridno vadili in skupaj z vrhunskimi igralci, plesalci, instrumentalisti in bendom še enkrat dvignili na noge dvorano OŠ Stična z vrhunsko izvedbo avtorske predstave, ki je poklon naši naravni in kulturni dediščini. Po marčevski premieri smo v petek, 4. oktobra dopoldne, predstavo postavili na ogled vsem učencem predmetne stopnje naše šole, sosednjim srednješolcem, gostom z OŠ Ferda Vesela, z OŠ Veliki Gaber in s PŠ Šentlovrenc ter iz doma starejših občanov iz Grosuplja. Popoldne pa je bil muzikal Tu smo doma del osrednje prireditve v počastitev 20. obletnice pobratenja med občinama Ivančna Gorica in Hirschaid. Častni gost večera je bil predsednik državnega sveta Republike Slovenije, Alojz Kovšca, ki je v svojem nagovoru odkrito pohvalil naše delo z mladimi in izpostavil vrednote, ki jim je vredno slediti. Veselje nad povezovanjem občin in tudi učencev naše šole s šolo v Hirschaidu je izrazil tudi župan pobratene občine Hirschaid, gospod Klaus Homann.

Župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad, pa se je med drugim  spomnil na Teden otroka in na svetovni dan učiteljev.

»Povezovanje med učenci šol iz obeh občin je v zadnjih letih prineslo svežino mladostnega vetra v naše medsebojne odnose. Naslednji teden je Teden otroka. Veliko besed bo namenjenih pravicam, veselju, sprostitvi in aktivnemu preživljanju prostega časa. Veseli me, da v naši občini na to pazimo skozi vse leto in da se trudimo za to, da bi bilo srečno, ustvarjalno, zdravo in varno otroštvo predpostavka in ne posledica naših prizadevanj. In tukaj smo spet pri hvaležnosti. Jutri bo svetovni dan učiteljev. Svetovni dan ljudi, ki svoje moči, strokovnost in človečnost vlagajo v vzgojo in poučevanje naših otrok. Čestitam učiteljem obeh občin ob vašem prazniku in se vam zahvaljujem, ne samo za sodelovanje pri številnih prireditvah in dogodkih v naši občini, ampak tudi za to, da s svojim zgledom postavljate spoštljiv odnos do naše naravne in kulturne dediščine, do skupne evropske domovine in do obeh pobratenih občin.«

Tokrat smo teden otroka začeli zares veličastno. Skoraj 200-članska ekipa nastopajočih in njihovih mentorjev je dokazala, da ima OŠ Stična resnično veliko srce. Naš nastop je bil izraz spoštovanja do naše kulture, obenem pa tudi klic k velikodušnosti. Vsa sredstva, zbrana na prireditvi, so namreč namenjena našemu šolskemu skladu. Mimogrede – zgoščenke s pesmimi našega muzikala so še vedno na voljo.

Dragica Šteh

Foto: Gašper Stopar