Novemu Časotepcu na pot

Zaključuje se šolsko leto, v katerem se je zelo veliko dogajalo. Zanima pa me, ali se morebiti vprašate, zakaj imamo takšen letni načrt dela, v katerem se vam je »toliko dogajalo«. Naj vam kratko odgovorim. Predvsem zaradi tega, da boste v naslednjih letih, ko boste stopili na »veliki oder« oz. boste sprejemali odločitve za prihajajoče generacije in pa tudi za nas starejše, dovolj modri za vsemogoče izzive. Takrat boste morali imeti dovolj znanja in razsodnosti, da bodo te odločitve, kakršnekoli že, najboljše.

Zaradi učnega procesa in pa tudi zato, da bolje spoznavate dogajanja v svetu, ga primerjate s tistim doma in hkrati razmišljate o tistih, ki so potrebni sočutja in pomoči, se je na šoli veliko dogajalo.

Največji dogodek, tako organizacijski in vsebinski, je bil muzikal. Pogovori o tem, kako naj sploh vsebinsko izgleda, so potekali več let, dokler ni v lanskem šolskem letu projekt okvirno dozorel in se v letošnjem šolskem letu pričel pripravljati na izvedbo. To, da se lahko pohvalimo, da je celoten muzikal delo naših učiteljev z OŠ Stična, je nekaj za mene osebno, verjamem pa tudi za vas, vrhunsko. Takšni pa ste bili tudi vsi nastopajoči. Morebiti nam ga uspe še kdaj ponoviti. Celoten projekt ima tudi socialen pomen, saj smo s prodanimi vstopnicami zbirali sredstva za tiste, ki so potrebni solidarnosti.

Prav tako smo letos prvič popeljali na večdnevne delavnice v tujino učence devetih razredov. Kar 45 se vas je udeležilo delavnic. Bili ste v Londonu, kjer ste imeli možnost videti znamenitosti, okušati njihovo hrano, spoznavati podzemno železnico, predvsem pa se pogovarjati z naključnimi mimoidočimi.

Prazgodovinski dan, Festival Krka, prireditev ob kulturnem prazniku, sodelovanja na številnih krajevnih prireditvah, izmenjava s Hirschaidom, dejavnosti, povezane z ekologijo in še mnoge druge, so ponujale priložnosti za bogatenje vašega dojemanja sveta in odraščanja.

Naj zaključim z mislijo, ki ponazarja Rastočo knjigo OŠ Stična za letošnje leto. Vse, kar naredimo danes, je naložba za jutri. Danes postavljamo temelje prihodnosti.

Verjamem, da je res tako.

Marjan Potokar, ravnatelj