PERIODNI SISTEM VREDNOT

V petek, 26. 4. 2019 smo se z učenci udeležili zaključka natečaja ob mednarodnem letu periodnega sistema 2019 z naslovom Periodni sistem elementov – včeraj, danes, jutri v organizaciji Centra KemikUm, PeF v Ljubljani. Na natečaju so sodelovali osnovnošolci in dijaki.
Učenci so v avli Pedagoške fakultete v Ljubljani prikazali dela, ki so jih naredili na temo periodnega sistema elementov. Na razstavi smo si lahko ogledali zanimive izdelke (pasjo kolekcijo za osebno nego, pesem napisano na temo kemije, glinene kipce, ki predstavljajo posamezen element…) Učenci naše šole so izdelali družabne igre na temo periodnega sistema, strip, periodni Titanik, latinski periodni sistem, periodni sistem Vrednot, filme z različnimi eksperimenti in prelistali zanimivo zgodbo Perija na temo periodnega sistema. Na koncu smo si ogledali tudi dramsko igro Kemija v hrani.
Vsi udeleženci so se lahko posladkali s kemijskimi palačinkami ter z domačim sladoledom, narejenim s pomočjo tekočega dušika.

Ob zaključku so podelili tudi nagrade. Priznanje so dobile tudi učenke 8. razreda PŠ Višnja Gora, Taja Prijatelj, Zoja Jevnikar, Anja Omahen, Izabela Erjavec Prijatelj, Tia Špetič in Sara Jontes, za igro o Treh prijateljicah. S priznanjem sta bila nagrajena tudi učenca 9. razreda PŠ Zagradec, Maša Žnidaršič in Žan Strmec, ki sta napisala zgodbo Perija.

Vsi sodelujoči so bili pohvaljeni za trud. Maša Žnidaršič in Žan Strmec, 9.bZ sta vabljena, da predstavita krajši izsek iz svoje zgodbe na posebnem dogodku, ki bo 10. junija 2019 na Kemijskem inštitutu v Ljubljani v okviru 4. tedna Kemijskega inštituta.

Mentorice: Mateja Trtnik, Ana Šimac, Suzana Klopčič


video:

8.Z POK – Periodni sistem Vrednot