20. MAJ 2019 – 2. SVETOVNI DAN ČEBEL

Ljudje smo vedno bolj ozaveščeni o tem, kako pomembne so za nas čebele. Lahko bi rekli, da imajo za nas življenjski pomen. V naši prečudoviti deželi so za to zaslužni slovenski čebelarji s svojimi društvi in njihova krovna organizacija, Čebelarska zveza Slovenije. Na naši podružnični šoli Višnja Gora smo  v letošnjem šolskem letu organizirali čebelarski krožek. Svoje znanje smo pokazali z delavnico na Čebelarski ulici v Ivančni Gorici in na dnevu odprtih vrat učnega čebelnjaka v Višnji Gori. V avli šole smo pripravili razstavo z nagradnim kvizom o čebelah in čebelarjenju. Z vsemi dogodki smo počastili 20. maj, svetovni dan čebel.

Zgodovina čebelarjenja na Slovenskem sega daleč v preteklost. Najbolj znan je veliki mojster in učitelj Anton Janša. Njegov rojstni dan, 20. maj, smo lani na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič praznovali po vsem svetu kot svetovni dan čebel.

S skrbjo za čebele skrbimo zase. Pazimo, da ne bo prišlo po nepotrebnem do pomora čebel in uporabljajmo samo z zakonom dovoljena zaščitna sredstva za rastline in živali. Špricajmo zvečer, ko so čebele v panju. Po potrebi o nameravanem opravilu obvestimo bližnjega čebelarja, da bo v tem času poskrbel za čebele ter vsak posadimo vsaj eno medovito rastlino. Učenci PŠ Višnja Gora smo to že naredili. Vsak je vzgojil eno sončnico, ki jo je odnesel domov.

Tako bo čebelarski pozdrav »Naj medi!« v našem okraju res držal.                           

Člani Čebelarskega krožka OŠ Stična, PŠ Višnja Gora