Kemija malo drugače

EKSKURZIJA V KRKO – NOTOL 2

V sredo, 7. 11. 2018, smo obiskali tovarno zdravil Krka. Po končanem pouku smo se z avtobusom odpravili proti Novemu mestu skupaj z učenci matične šole, da bi si ogledali, kako izgleda in kako je nastajala tovarna zdravil ter kako poteka proizvodnja zdravil. Sprejela nas je prijazna vodička, ki nam je povedala nekaj o samem nastanku tovarne, nato pa nas je peljala v Notol 2, tovarno za proizvodnjo trdnih oblik zdravil. Bili smo presenečeni, ko smo zagledali vso to tehniko, robotke, ki so prevažali snovi za izdelavo tablet ter delavce v belih sterilnih oblekah. Presenečeni smo bili nad čistočo in moderno tehnologijo v celotni proizvodnji. Ogled te tovarne nam je bil zelo všeč in z veseljem bi ga še kdaj ponovili.

 

OBISK LIVARJA
V sredo 23.1.2019 smo učenci OŠ Stična z izbirnim predmetom kemija v okolju obiskali tovarno Livar v Ivančni Gorici. Tam smo si ogledali potek dela in izdelke. Delavci so nas pred ogledom opremili z zaščitnimi očali, jopiči in čeladami. Videli smo taljenje železa in oblikovanje kovine. Po končanem zunanjem ogledu smo se zbrali v sejni sobi, kjer nas je sprejela prijazna gospa in nam podrobneje povedala vse o tovarni Livar. Ponudili so nam nekaj prigrizkov in vsak je dobil simbolično darilo. Po končanem ogledu smo se odpravili na matično šolo in si ogledali zabavno in poučno igro o gospe Marie S. Curie. Igro sta nam predstavila znanstvenik Peter in njegov asistent Aleksander.

 

OBISK PEDAGOŠKE FAKULTETE V LJUBLJANI, ODDELKA ZA KEMIJO

 V četrtek, 13. decembra 2018, smo se učenci 9. razreda, ki obiskujemo izbirni predmet kemija v okolju v spremstvu učiteljic Suzane Klopčič, Ane Šimac in Mateje Trtnik odpravili na Pedagoško fakulteto v Ljubljani. Obiskali smo oddelek za kemijo. Tam sta nas prijazno sprejela predstojnica oddelka in asistent s študentkami.    

Razdelili so nas v dve skupini. Prva si je najprej ogledala predstavitev o fosilnih in alternativnih gorivih ter si nato prebrala nekaj o biogorivih. Nato se je ta skupina razdelila še na dve manjši podskupini: prva je predstavila dobre strani, druga pa slabe strani uporabe biogoriv. Druga skupina si je najprej ogledala predstavitev o energiji in nato izvedla nekaj poskusov, s katerimi so pridobili nekaj biogoriv in dokazali, da največ izkoristka dobimo, če uporabimo rabljeno sončnično olje kot gorivo. Potem sta se prva in druga skupina zamenjali.

Na koncu smo rešili tudi anonimni preizkus znanja, ki smo ga sicer rešili že pred odhodom na fakulteto, da bi preverili, ali smo z obiskom pridobili kaj dodatnega znanja.

Vsem se iskreno zahvaljujem za to lepo izkušnjo, saj sem prepričana, da smo vsi zelo uživali.

  Učenka: Ema Vrabič, 9.aZ

ŽIVLJENJEPIS MARIE SKLODOWSKA CURIE

 Marie Sklodowska Curie je do sedaj verjetno najslavnejša znanstvenica, saj je bila prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado. Presegla je tudi dosežke Linusa Paulinga, saj je edina prejemnica dveh Nobelovih nagrad iz različnih področij. Eno je prejela za kemijo, drugo pa za fiziko.

Marie S. Curie se je rodila v družini učiteljev na Poljskem. Imela je zanimive starše, saj je bil oče po poklicu učitelj, njena mati pa je bila ravnateljica v eni od boljših varšavskih šol za dekleta. Marie je svoje življenje želela posvetiti znanosti in medicini. Pri preučevanju radioaktivnosti je odkrila tudi nov element, ki ga je poimenovala po svoji domovini Poljski. Ta element se imenuje Polonij (Po). Je tudi avtorica izraza radioaktivnost. Za delo na področju radioaktivnosti sta si leta 1903 Pierre in Marie Curie razdelila Nobelovo nagrado iz fizike s Henrijem Bequerelom. Leta 1903 je Marie rodila tudi svojo prvo hčer po imenu Irene.

23. 1. 2019 smo se z učenci 8.Z odpravili na zanimivo kemijsko popoldne, ki je potekalo na matični šoli.

Skupaj z ostalimi učenci oddelkov 8. razreda matične šole in Višnje Gore smo imeli delavnice na temo radioaktivnosti. V delavnicah smo spoznavali osnovne pojme na temo radioaktivnosti in življenjepis najslavnejše znanstvenice Marie Sklodowske Curie. Ustvarjali smo plakate in izdelovali portrete Marie S. Curie.

Tam smo izvedeli veliko novega o njej in radioaktivnosti. Po koncu delavnic smo si ogledali prečudovito predstavo o njenem življenju in delovanju v znanosti.

Anja Miklič in Maruša Hrovat, 8.Z

Mnenja učencev:

Igrica mi je bila zelo všeč, saj je bil v njej življenjepis Marie Curie predstavljen na zelo poučen in humorističen način. (Nina Jernejčič, 8.Z)

Dan na matični šoli  s predmetom poskusi v kemiji se mi je zdel super. Lepo je bilo risati eno največjih fizičark in kemičark Marie S. Curie. Tisti, ki niso risali, so izdelovali plakate o radioaktivnosti itd. Bilo je zanimivo. Na koncu pa je sledila še predstava. Predstava je bila zeloooo smešna, poučna in posebna.  (Ajda Grabrijan, 8.Z)

Igrica mi je bila všeč, saj sem izvedela veliko novega o Marie S. Curie. Bila je zelo zanimiva in zabavna. (Sara Jernejčič, 8.Z)