Zbornik sobotnih delavnic

Spoštovani bralci!

20. oktober 2018 je bil za učenke, učence in učitelje Osnovne šole Stična nekaj posebnega. To je bil dan, namenjen spoznavanju dežel Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Letošnje sobotne delavnice, četrte zapored, ki jih izvajamo v okviru projekta »Spoznavajmo dežele« ,nam bodo ostale v spominu predvsem zaradi druženja s posebnimi gosti, ki so nas obiskali in z nami delili svoja doživetja ter izkušnje.

Vrstniki iz Mednarodne britanske šole iz Ljubljane, mlada zgodovinarka iz Londona, Slovenka, ki je zaposlena v Veliki Britaniji, umetnica iz domačega okolja in nepozabni zvok škotskih dud so nas popeljali na svojevrstno potovanje po Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, države, ki na svetovnem zemljevidu že stoletja zavzema prav posebno mesto.

Z drobci iz njene zgodovine, veličastne in hkrati krute, pa geografskih, kulinaričnih in etnoloških posebnosti ter glasbenih, literarnih in filmskih dosežkov njenih prebivalcev smo sestavili mozaično razdrobljeno podobo velesile, v kateri se v dobrem in slabem zrcali cel svet.

V zborniku, ki je pred vami, smo v besedi in sliki zbrali vse dogodke, ki so se te oktobrske sobote zvrstili na šoli, kot tudi vsa pričevanja, ki smo jih preko medijev dobili od slovenskih izseljencev, Britancev in Slovencev, ki so tako ali drugače povezani z Združenim kraljestvom. V njem boste lahko prebrali, kaj je naše rojake gnalo v svet, kakšne so pokrajine, podnebje in življenje v državi, na koncu pa smo zbrali nekaj nenavadnih dejstev o Otoku in Otočanih.

Svojevrstno potepanje po deželah Združenega kraljestva je bilo zanimivo in poučno, sobotno druženje pa nadvse prijetno. Udeleženci so že ugibali, kam nas bodo zanesla pota v prihodnjem šolskem letu.

Vabljeni k branju!

Nataša Rebec Lukšič, prof.,
koordinatorica sobotnih delavnic

Povezava do zbornika v PDF obliki.